NAPETI ODNOSI

ANKARA NALJUTILA MOSKVU Turski lovci prisilno prizemljili avion iz Rusije na putu za Siriju

Nakon cjelonoćnog pretresa 35 putnika i posada su nastavili put, ali je pronađeni teret zaplijenjen
 AP Photo/Burhan Ozbilici

ANKARA - Dan nakon što su turske vlasti prisilno prizemljile sirijski putnički zrakoplov koji je letio iz Moskve prema Damasku, zadržale ga devet sati u zračnoj luci te konfiscirale “ilegalni teret” koji je prevozio, postalo je očito da vlada premijera Recepa Tayyipa Erdogana nije samo dodatno zaoštrila odnose s režimom sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada, nego i s Rusima koji su od Ankare danas tražili “hitno objašnjenje” incidenta.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova žalilo se jer je tim zrakoplovom putovalo 17 ruskih državljana, a ruskom diplomatskom osoblju bilo je zabranjeno stupiti u kontakt s njima tijekom pretresa aviona.

‘Ilegalni teret’

Putnički zrakoplov A320 tvrtke Syrian Air na letu iz Moskve okružili su vojni zrakoplovi F16 čim je ušao u turski zračni prostor. Zrakoplov je potom usmjeren prema zračnoj luci Esenboga u Ankari gdje je temeljito pretražen, nakon čega je turski šef diplomacije Ahmet Davutoglu izjavio da je zaplijenjen dio tereta s njega. Nakon pretresa i zapljene avion je poletio prema Damasku.

- Riječ je o ilegalnom, vojnom, teretu koji je morao biti prijavljen - izjavio je Davutoglu, ali nije precizirao o kojoj je vrsti vojne opreme riječ.

Turski dnevni list Hürriyet objavio je da nije zaplijenjeno oružje, nego vojna oprema za komunikaciju, ali to nije službeno potvrđeno. Turska je u rujnu proglasila embargo na uvoz oružja u Siriju, a sada je Davutoglu ponovio kako je Ankara odlučna u namjeri da spriječi svako korištenje svog zračnog prostora za transport oružja prema Siriji.

Demanti iz Moskve

Moskva i Damask, pak, tvrde kako se avionom nije prevozio nikakav sporni teret. Sirija je poručila da Turska provodi “zrakoplovno piratstvo” te da je riječ o kršenju svih sporazuma o civilnom zrakoplovstvu. Moskva je, pak, poslala priopćenje u kojemu tvrdi kako je život putnika “bio pod prijetnjom” te se traži objašnjenje od vlasti u Ankari.

Priopćenje je objavila i ruska državna tvrtka za proizvodnju vojne opreme Rosoboronexport koja je demantirala napise kako je povezana s letom i teretom u zrakoplovu te navela da nema nikakve informacije o njima. Šef Syrian Aira, Gaida Abdul Latif, također je optužio Tursku za ugrožavanje sigurnosti posade zrakoplova i putnika.

Novo zaoštravanje

- Turski vojni avioni natjerali su naš zrakoplov na prisilno slijetanje, a pritom nisu dali nikakvo upozorenje posadi. Vojni avioni letjeli su toliko blizu našega da je moglo doći do nesreće - rekao je Latif. Sirijci su izvijestili da su putnici zrakoplova bili u “lošem psihičkom stanju” nakon slijetanja u Damasku te da je jedan od njih medijima ispričao kako ih je turska vojska držala na nišanu nakon upada u avion. U zrakoplovu koji može primiti oko 180 putnika bilo ih je oko 30.

Cijeli događaj zasigurno će dodatno pojačati tenzije između Sirije i Turske, koje su nedavno bile na granici ratnog sukoba zato što su sirijske granate pale na turski teritorij i ubile petero civila, pa je potom Turska uzvratila napadom na Siriju.

U još jednom znaku zaoštravanja odnosa turski su dužnosnici danas izjavili kako Sirija svojom odlukom još od prošlog tjedna ne kupuje električnu energiju od njih, ali su spremni ponovno isporučivati struju Damasku ako on to bude želio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 00:57