PUT DO BRAZILA

TKO NAS ČEKA U PLAY OFFU? Francuzi najgori ždrijeb, prijete i BiH i Crna Gora, Šuker bi Albaniju

Ždrijeb dodatnih kvalifikacija bit će 21. listopada u Zürichu, a Fifa će odrediti nositelje na temelju svojeg renkinga od 17. 10.
 AFP PHOTO / ILMARS ZNOTINS

Koga bi Hrvatska željela u play offu kvalifikacija za Mundijal u Riju? Davor Šuker, predsjednik HNS-a kaže: Albaniju! Računajući valjda da bi “orlovi” bili papirnato najslabiji protivnik, barem prema rankingu Fife, ako to uopće išta znači u takvim odlučujućim mečevima. Albanija je, dakle, trenutačno 38. reprezentacija na svijetu prema rankingu Fife (Hrvatska je osma), a prema tom poretku će se određivati nositelji u baražu. Jasno, uzimat će se u obzir ranking od 17. listopada ove godine.

Katanec čeka revanš

Od devet drugoplasiranih, otpada najslabiji drugi, pa onda četiri najbolje plasirane reprezentacije uzimaju status nositelja u ždrijebu koji će se 21. listopada održati u Zürichu.

A dotad se ima još puno toga odigrati i rasplesti. Otvoreno je pitanje hoće li se ta Šukerova tiha patnja, Albanija, koju vodi talijanski trener Gianni De Biasi, uopće plasirati na drugu poziciju pored Norveške, Islanda pa čak i Slovenije. Albanci bi imali solidnu situaciju da nisu nes(p)retno kiksali u Ljubljani, Slovenci su ih dobili 1-0 golom Kevina Kampla, 22-godišnjeg veznjaka Red Bull Salzburga, kojem je ovo bio prvi gol za “deželu”. A nije to bila lagana pobjeda izabranika Srečka Kataneca kad je pored strijelca Kampla za junaka utakmice izabran vratar Samir Handanovič.

Eh, da, kad smo već kod Kataneca, on sad vodi Slovence u Larnaku kontra Cipra, oživjele su njihove šanse da se probiju na drugu poziciju pa im je svaka sljedeća utakmica odlučujuća...

Što bi značilo za Kataneca da se nađe protiv Hrvatske u baražu? To bi bila prilika za slatku osvetu zato što ga nismo izabrali za selektora 2004. godine nego je tu poziciju dobio Zlatko Kranjčar. Hrvatska dobro stoji sa Slovencima, njih smo preskočili u playoffu za Euro u Portugalu. Sjetimo se samo gola “Hrabrog srca”, Dade Prše, za pobjedu 1-0 u revanšu u Ljudskom vrtu nakon što smo u Zagrebu odigrali 1-1.

Kako stoje stvari u drugim skupinama?

Pet sigurnih putnika

Od devet skupina već je pet “sigurnih”: Belgija, Italija, Njemačka, Nizozemska i Švicarska. To su sve reprezentacije koje se već sad mogu smatrati sigurnim putnicima za Brazil. Teško da se tu može još nešto promijeniti. Uz njih su blizu Španjolska i Portugal, a sve drugo je otvoreno. Španjolci se bore s Francuzima i tu utrku ne možemo gledati baš ravnodušno. Ako bi Španjolci bili prvi, a Francuzi drugi, “trikolori” bi se, zamislite, mogli naći među nenositeljima i eto belaja za izbornika Igora Štimca i njegovu reprezentaciju. Naime, Francuzi su tek na 23. mjestu, a ispred njih su od mogućih drugoplasiranih reprezentacija Portugal/Rusija, Hrvatska, Grčka/BiH te Engleska. Ako bi Crnogorci završili prvi, a Englezi drugi, Francuzi bi išli među nenositelje. Ima još tu raznih kombinacija.

Zbog tog rankinga teško da bi nam mogla dopasti BiH, iako ni to nije nemoguće. Izabranici Safeta Sušića nikako nam ne bi odgovarali jer imaju odlične igrače, a to bi opet bio jedan od onih mečeva većih od nogometa.

U igri je i Zlatan

Zato “ljiljanima” valja poželjeti da se vrate na pobjedničku stazu nakon poraza od Slovačke u Zenici i neka izravno izbore prvo veliko natjecanje u povijesti.

“Ljiljani” se drže dosta visoko na Fifinoj tablici, trenutačno su na 13. poziciji, a iz te skupine Grci su 11. pa će svakako biti nositelji.

Od reprezentacija koje pretendiraju na mjesto u dodatnim kvalifikacijama, Crna Gora ili Ukrajina mogu biti protivnici Hrvatske. Obje reprezentacije imaju izjednačen skor, nalaze se na diobi 28. mjesta prema Fifinu rankingu. S Ukrajincima imamo dobru povijest, ali ih je bolje izbjeći kao i Crnogorce. Možemo dobiti nekoga od ovih istočnih država, Bugare, Rumunje pa čak i Čehe, Mađare ili stare poznanike Turke, a sve ovisi o tome kako će završiti razigravanje po skupinama gdje još ima puno nepoznanica.

Najgori scenarij je, osim Francuza naravno, da nas dopadnu Šveđani. Oni će završiti drugi iza Njemačke i vrlo je izvjesno da neće biti nositelji. Ibrahimović i društvo tek su na 30. poziciji Fifine tablice i bit će plutajuća mina za nositelje u play offu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 14:15