BORBA ZA GRAD

'NIKAD VIŠE VARŠAVSKA!' Aktivisti Prava na grad i Zelene akcije poduprli raspravu o izmjenama i dopunama GUP-a Zagreba

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Aktivisti Zelene akcije i Prava na grad danas su ispred zgrade Gradske skupštine akcijom "Nikad više Varšavska!" poduprli što je na dnevnom redu današnje sjednice izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) grada Zagreba koja, kako navode, sadržava mnoge odredbe koje su izravno vezane uz njihovu kampanju "Pravo na grad", u kojoj su se zauzimali protiv devastacije Cvjetnog trga i Varšavske ulice, te ističu kako se nadaju da će je gradski zastupnici i prihvatiti.

Aktivisti su istaknuli veliki crvani natpis na kojemu je pisalo: "Nikad više Varšavska!"

Predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić izjavio je novinarima da te izmjene GUP-a sadržavaju mnoge odredbe kojima se poništavaju prošle izmjene kojima se izravno pogodovalo poduzetnicima poput Tomislava Horvatinčića.

"Prošlim izmjenama GUP-a 2007. godine bila je ukinuta zona izgradnje novih javnih garaža, povećala se dopuštena količina izgradnje i dopustila se denivelacija javnih prometnih površina, čime se zapravo omogućila izgradnja rampe u Varšavskoj ulici", rekao je.

Istaknuo je da je pod pritiskom kampanje "Pravo na grad" u ožujku 2010. Gradaska skupština održala tematsku sjednicu na kojoj je zaključeno da se prilikom idućih izmjena GUP-a te odredbe trebaju poništiti.

"Upravo to se sada događa jer GUP koji je danas na raspravi u Skupštini ponovno vraća zonu zabrane novih javnih garaža u gradskome središtu, ponovno zabranjuje denivelaciju javnih prometnih površina radi potrebe izgradnje garaža, smanjuje koeficijent izgrađenosti na području Donjega grada, što zapravo znači da slučajevi kao što je bio 'Cvjetni' više neće biti mogući", istaknuo je.

Rekao je kako se poništavaju i neke druge problematične odredbe, primjerice izmjenama GUP-a 2009. na Krešićevim livadama na Tuškancu rekreacijska zona bez mogućnosti izgradnje prenamijenjena je u rekreacijsku zonu s mogućnošću izgradnje, a sada se ponovno zabranjuje izgradnja. U slučaju 'Krašograd', gdje je livada pokraj 'Kraša' bila prenamijenjena iz zelene u mješovitu namjenu gdje je moguća izgradnja, to se izmjenama poništava.

Ivčić je rekao da se izmjenama GUP-a 2009. pogodovalo Ivici Todoriću - omogućeno je za sve zelene površine iznad 15.000 metara četvornih u podsljemenskoj zoni da se izgrade nekretnine po koeficijentu 0,5, to jest 7500 metara četvornih. Kulmerovi dvori u vlasništvu Ivice Todorića imaju površinu nešto veću od 15.000 metara četvornih i te su izmjene Todoriću omogućile da dvorac koji je do tada trebao biti kategoriziran kao hotel, dakle javna namjena, postane njegovo privatno vlasništvo.

"Do sada se postojećim GUP-om omogućavalo za niz drugih zelenih površina u podsljemenskoj zoni da se dogodi nova gradnja unutar zelene zone, a ovim izmjenama GUP-a to sve se poništava - sustav reagira napokon pod pritiskom građana i niz negativnih odredaba iz prošlih izmjena GUP-a sada se poništava", ustvrdio je Ivčić.

Teodor Celakoski iz Prava na grad rekao je da se nešto što je bilo zamišljeno kao pogodovanje određenim investitorima proteklih godina pretvorilo u sustavnu pretpostavku za devastaciju grada i prirode. "Imali smo situaciju u kojoj su ove promjene u prethodnom razdoblju bile izrazito namijenjene za pogodovanje određenim subjektima, a sustav se mijenjao ne bi li omogućio i mnogim drugima na sličan način da ostvare korist koja je na štetu javnog prostora, prirode u gradu", rekao je.

"Prihvaćanjem GUP-a možemo reći da je dugotrajna kampanja koju smo vodili rezultirala sistemskim pomakom, da smo uspjeli GUP vratiti na one pozicije koje štite ono što je najvrjednije u Zagrebu, a to je donjogradska zona koja je ponovno oslobođena od mogućnosti da se grade podzemne garaže, neće se moći denivelirati i kopati rampe na javnim površinama i neće se moći imati izgradnja kakva je bila predviđena prethodnim izmjenama GUP-a, masovna izgradnja i popunjavanje blokova u središtu grada. Onemogućit će se slučajevi kakav je bio slučaj Cvjetnog trga i kakav je bio Todorićev slučaj s Kulmerovim dvorima", rekao je.

Ne prihvati li Gradska skupština izmjene GUP-a, to će biti pokazatelj da sustav ne funkcionira, da politika nije spremna odreagirati na ono što građani poručuju kroz svoje kampanje i jasno izražavanje stajališta, i to će biti dno politike u Zagrebu. Ako se prihvate izmjene GUP-a, to će pokazati da je sustav u stanju reagirati, poručio je Celakoski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:32