ČEKA IZRUČENJE

Turčin kojeg Ankara traži zbog terorizma u Remetincu štrajka glađu

 Matić/CROPIX

Hasan Nas (44), turski državljanin kurdske nacionalnosti, kojega je hrvatska policija na Staru godinu na graničnom prijalazu Macelj uhitila na osnovi turske tjeralice zbog terorizma, već nekoliko dana u Remetincu štrajka glađu. Nasu je određen ekstradicijski pritvor, a on se protivi izručenju Turskoj.

Prema neslužbenim informacijama, u Turskoj je osuđen na doživotni zatvor zbog pokušaja “ugrožavanja nacionalnog jedinstva i teritorijalne cjelovitosti Republike Turske”, no prije nekoliko godina pobjegao je iz zatvora te se nastanio u Njemačkoj.

Hrvatska je policija nedavno njemačkim kolegama uputila i zahtjev za provjerom Nasova statusa u toj zemlji te je utvrđeno da on u Njemačkoj ima status političkog izbjeglice još od 2004. Na Mecelju je navodno uhićen kad je napuštao Hrvatsku, no nitko ga nije registrirao kad je u zemlju ulazio. Policajcima je ispričao da je u Zagreb došao posjetiti jednog prijatelja koji živi u blizini Glavnog kolodvora, no prijatelju nije znao navesti puno ime i prezime, kao ni adresu, što se policajcima učinilo prilično čudnim. Također, nedugo nakon uhićenja počeo se jako nasilno ponašati razbijajući inventar u pritvorskoj jedinici, pa je na sud prepraćen s lancima na nogama i rukama. Nakon ročišta kod istražne sutkinje pozlilo mu je te je počeo povraćati.

Nasa su početkom 90-ih godina prošlog stoljeća u Turskoj prijavili zbog oružanog napada na policijsku kolonu, podmetanja požara, ali i oružane pljačke. No nije poznato jesu li te prijave bile politički motivirane. U proteklih pola godine u Hrvatskoj je na osnovi turskih tjeralica za terorizam uhićeno nekoliko osoba, no optužbe u tim slučajevima hrvatski su sudovi odbacili kao politički motivirane ili neusklađene s hrvatskim zakonima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:45