OD VRHA DO DNA

Tvorca poznatog antivirusnog programa traže zbog ubojstva: Informatički genij spiskao milijarde, zakopan u pijesak diše na slamčicu

Prolupali John McAfee neće se predati policiji u Belizeu

Život Johna McAfeeja počeo je poput mnogo puta opisanog američkog sna. Rođen je u Velikoj Britaniji 1945. godine, ali su njegovi roditelji iz zemlje osiromašene i dotučene ratom emigrirali u Sjedinjene Američke Države. Mali McAfee je brilijirao u školi i odmah je prepoznat kao genij, pogotovo u prirodnim znanostima, a ponajviše u matematici, fizici i logici.

Počeci u NASA-i

S najvećim je uspjehom završio smjer matematike na prestižnome Roanoke Collegeu i tada počinje njegova blistava karijera. Napravio je prvi antivirusni program kojim je zaradio milijarde, no njegov se američki san ovih dana pretvorio u horor-triler.

Prema vlastitom priznanju, koje je ispričao novinaru američkog Wireda, sam se zakopao u kartonskoj kutiji u pijesak u srednjoameričkoj državi Belize i tako zakopan diše na cjevčicu te čeka razvoj situacije budući da smatra kako ga lokalna policija želi pogubiti bez suđenja.

No, na početku je sve bilo gotovo idilično. John McAfee se kao uspješni mladi kadar zaposlio kao programer u NASA-i, pa je prešao u Univac kao softverski programer, da bi ga za velik novac otkupio Xerox, a potom i Lockheed u kojemu je radio kao glavni kompjutorski stručnjak. Iako su ti poslovi bili basnoslovno plaćeni, poduzetni i nadobudni John McAfee je osnovao svoju kompaniju McAfee Associates koja je na tržište izbacila prve uspješne antivirusne programe što se i danas koriste u većini kompjutorskih sustava na svijetu.

McAfee Associates postala je najvažnija kompanija na svijetu koja se bavi zaštitom kompjutorskih podataka i 2011. godine zaradila je enormnih 7,68 milijardi dolara. Istovremeno se McAfee bavio jogom i o tome je napisao nekoliko knjiga.

Prokockao bogatstvo

Budući da golemo bogatstvo čovjeka ne čini nužno sretnim i zadovoljnim, kompjutorski je genij počeo diljem svijeta kupovati imanja i špekulirati na burzi, vjerujući da će svojom neprijepornom logikom razbiti burzovne kodove i ustostručiti već ionako impozantno bogatstvo. No, tada su počeli prvi problemi.

Njegov genijalni analitički um nije dorastao iskusnim mešetarima s Wall Streeta te mu se, na njegov užas, bogatstvo počelo topiti pred očima. Svaki očajnički čin povratka izgubljenog novca završavao je još većom katastrofom te je McAfee bio prisiljen prodavati imanja koja je godinama kupovao.

Na kraju je potpuno izgubio živce i odustao od svega, a dio novca što mu je ostao, podijelio je u nekoliko dobrotvornih ustanova. Za sebe je zadržao desetak milijuna dolara i odlučio se preseliti u srednjoameričku državicu Belize koja je poznata kao porezni raj te se u njoj, iako je i dalje nominalno dio Ujedinjenog Kraljevstva, vrše mnoge sumnjive novčane transakcije. U poreznoj oazi pročuo se po razuzdanim zabavama na kojima su se počeli okupljati lokalni mafijaši, sumnjivi biznismeni i elitne prostitutke.

Ubijen susjed

Njegove zabave zainteresirale su i inače tolerantnu policiju u Belizeu pa su napravili premetačinu u McAfeejevoj vili. Našli su kokain, heroin i LSD te znatnu količinu automatskog i poluautomatskog oružja. Posrnuli bogataš je uhapšen, ali je ubrzo pušten uz jamčevinu.

Neko se vrijeme primirio, ali ubrzo su se tulumi nastavili istom žestinom kao i prije. Sve je to trajalo do dana kad je njegov prvi susjed Gregory Faull pronađen izrešetan u svojoj kući. Budući da su se Faull i McAfee često zajedno opijali i drogirali, policija je odmah posumnjala u kompjutorskoga genija, ali je on nestao. Policija je u vili pronašla samo njegovu drogiranu i supijanu 17-godišnju ljubavnicu.

Iako je ministar nacionalne sigurnosti Belizea, Raphael Martinez, rekao da protiv Johna McAfeeja nije podignuta nikakva službena optužnica, nego ga trebaju samo kao svjedoka u istrazi, on se nije želio predati vlastima, nego se odlučio sakriti. Iz neobičnog skrovišta poslao je novinaru Joshui Davisu izjavu da nije kriv i da se skriva jer vjeruje da ga lokalna policija želi likvidirati kako bi se domogla preostalog bogatstva. Sudeći prema odabiru skloništa, čini se da je pretjerana konzumacija opijata dokrajčila McAfeejev genijalni um.

Pravio viagru, konzumirao previše opijata

Početak je izgledao kao u raju. Lokalne su vlasti spremno prihvatile posrnuloga bogataša koji je odmah dobio putovnicu i kupio veliko imanje s privatnom pješčanom plažom.

Tamo mu uporne američke porezne vlasti nisu ništa mogle pa je McAfee mislio da je konačno našao kutak svijeta u kojemu će provesti ostatak života u neprekidnoj zabavi, tulumarenju i orgijanju, daleko od financijskog i poslovnog svijeta koji ga je upropasio i zamalo ubio.

Odmah si je našao lokalnu 17-godišnju djevojku i na njoj isprobavao svojevrsnu biljnu viagru koju je sam pravio. Istovremeno su se u raskošnoj vili na plaži zaredali gotovo svakodnevni tulumi na kojima je alkohol tekao u potocima, a kokain se šmrkao u dekagramima. Na kraju su ga upravo te zabave odvele na put koji ga je doveo u skrovište pod pijeskom Belizea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:56