NEMOGUĆE IH SE RIJEŠITI

Azijski stršljenovi ‘doselili‘ u Veliku Britaniju? ‘Ovo je jako, jako loša vijest...‘

Samo jedna ova životinja može uloviti i pojesti od 30 do 50 pčela u jednom danu

Azijski stršljen

 Henk Wallays/Alamy/Alamy/Profimedia

Azijski stršljenovi možda su se udomaćili u Ujedinjenom Kraljevstvu. To je prilično loša vijest za populaciju pčela u toj zemlji, što bi moglo imati utjecaj na poljoprivredu. Naime, kada se ovi stršljeni nasele na nekom području, nemoguće ih se riješiti. Vespe velutine komadaju i jedu pčele.

Oni, naime, čekaju uz košnice i hvataju pčele dok one ulaze ili izlaze. Samo jedan azijski stršljen može uloviti i pojesti od 30 do 50 pčela u jednom danu.

Ministarstvo za okoliš, hranu i ruralna pitanja potvrdilo je da je stršljen uhvaćen 11. ožujka u Ashu, Kent. Nakon laboratorijskih pretraga potvrđeno je da se radi o azijskom stršljenu.

Prošle godine prvi stršljen uočen je 11. travnja. Smatra se da su došli s raznim robama iz Europe, a nagađalo se kako ih je možda i kakav vjetar otpuhao do Velike Britanije. No, ovaj stršljen, koji je viđen ovako rano u godini pokazuje da je ta vrsta možda ostala u UK tijekom zime, što znači da su odlučili tamo živjeti.

- Pretpostavljam da je ovo zimska kraljica koja je rođena ovdje. To nije potvrđeno, ali to bi bilo logično. Njihov životni ciklus nije dovoljno brz da bi do ove točke imali razvijene radnike. Stoga sumnjam da ovaj stršljen nije migrirao iz inozemstva. Možda smo negdje propustili gnijezdo. Imali smo dosta kiše pa su mnoga mjesta na kojima hiberniraju mogla biti poplavljena - rekla je za Guardian Diane Drinkwater, predsjednica Britanskog udruženja pčelara.

Vrsta je prvi put došla u Europu 2004. godine, kada su uočeni u Francuskoj, a smatra se da su slučajno prevezeni u teretu iz Azije. Brzo su se proširili zapadnom Europom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 00:47