VIDEO

Čudesna stvorenja iz morskih dubina: One su vraški pametne i ‘nevidljive‘, pravi super-stvorovi

Prekrivene su sitnim pigmentnim vrećicama koje se nazivaju kromatofori
 David Shale/Nature Picture Library/Profimedia

Ima morskih stvorenja koja neće izazvati simpatiju kod mnogih (iako, šteta, riječ je o zaista čudesnim stvorovima, premda možda nisu najljepši na svijetu), no ima i onih koja su zaista dražesna. Među njima je i Helicocranchia, odnosno, staklena lignjica, neobičan stvor koji pliva diljem svjetskih oceana i mora.

Prekrivene su sitnim pigmentnim vrećicama koje se nazivaju kromatofori. Često drže svoje kromatofore zatvorene tako da im je koža uglavnom prozirna. Ovaj svojevrsni plašt nevidljivosti, na kojem bi im mogli pozavidjeti i likovi iz serijala o Harryju Potteru, lignje skriva i od grabežljivaca i od plijena. Treba znati i da se one smatraju iznimno pametnim stvorenjima, tek nešto malo manje inteligentima od hobotnica, tako da u kombinaciji sa ‘nevidljivošću‘, one stvarno jesu super-stvorenja iz morskih dubina.

Staklene lignje imaju veliku unutarnju šupljinu koju ispunjavaju amonijem, kemikalijom koja je lakša od morske vode. To im olakšava plivanje i nije im potrebno uložiti puno energije kako bi se kretale. Zapravo, čine to jednostavno i lagano, neprestano tražeći kakav fin obrok ili nešto zanimljivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:01