RAZVOJ

Evo kako se brižni roditelji malenog bjeloglavog supa Grifa brinu o svom mališanu

Na meniju u Hrvatskoj su ovim pticama uglavnom strvine ovaca o kojima i ovisi njihov opstanak

Bjeloglavi sup u letu

 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Roditelji malenog bjeloglavog supa Grifa pravi su profesionalci, objavili su iz udruge BIOM i o svojem malenom sjajno brinu. Ove ptice su i inače prirodni čistači, koji se koriste svojim oštrim vidom i društvenim vještinama kako bi pratili druge supove i pronašli sljedeći obrok. Na meniju u Hrvatskoj supovima su uglavnom strvine ovaca o kojima i ovisi njihov opstanak.

Odrasli bjeloglavi supovi zadovoljit će se s 1500-1700 grama hrane dnevno, a tijekom sezone parenja će u potragu za hranom ići u prosjeku svaki drugi dan.

- Ptići dobivaju prethodno probavljene obroke dok ne navrše otprilike pet tjedana, a zatim postupno prelaze na samo omekšanu hranu - pohranjene poslastice iz volje roditelja. Roditelji se trude donijeti u prosjeku oko 500 - 600 grama hrane dnevno jer je upravo toliko potrebno ptiću tijekom njegovog razvoja - objavili su iz udruge.

Nekim danima jedan od roditelja povremeno može provesti noć izvan kolonije, vraćajući se već sljedećeg jutra sa svježim obrokom. Dodatna hranilišta korisna su za takve ptice, posebno kada ima je na raspolaganju mala količina prirodnih izvora hrane.

- Kako bismo sačuvali zdravu populaciju strvinara na našim otocima, vrlo je važno sačuvati tradicionalno ovčarstvo - dodali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 23:43