NOIN SINDROM

Francuski par osuđen zbog zlostavljanja 168 životinja, koje su strpali u svoj stan i zanemarivali

Vlasnica stana na sudu je rekla kako je obožavala životinje o kojima se brinula

Ilustracija

 Dongshan Chen/Alamy/Alamy/Profimedia

Ne kaže se uzalud da je put do pakla popločan dobrim namjerama. Kad se radi o takozvanom hoardingu životinja (mogli bismo to prevesti kao skupljanje), ljudi doma dovode veliki broj životinja s namjerom na im pomognu. No, ne mogu se o njima brinuti, jer ih je sve više i više, pa na kraju, umjesto da pomognu, oni te životinje zlostavljaju uvjetima u kojima su ih natjerali da žive.

Novi takav slučaj stiže iz Francuske, točnije, iz Nice, gdje je jedan par u svom stanu od 80 kvadrata držao 159 mačaka i sedam pasa. Otkrili su ih sasvim slučajno. Naime, par se posvađao i netko im je pozvao policiju. Kad su službenici došli vidjeti što se događa, šokirali su se.

Životinje su bile u sobama koje su bile pune izmeta, ostataka hrane i prljavštine. Mnoge su bile dehidrirane, jer nije bilo dovoljno vode za sve, a bilo ih je o pothranjenih. Druge su bile pune parazita, jer očito nisu onu jednu ili dvije tablete godišnje, koje su jeftine i lako dostupne. m

Zgroženi policajci su u kupaonici pronašli tijela dvije mačke i dva psa. Nekoliko životinja je naknadno preminulo jer su bile u jako lošem zdravstvenom stanju.

Vlasnica stana na sudu je rekla kako je obožavala životinje o kojima se brinula. Opisala je i kako je sve počelo 2018. godine, kada je udomila tri mačke i jedak broj pasa, koji su pripadali njenim roditeljima. Potom je, eto, svima se dogodi, u svoj dom dovela ni više ni manje nego 30 mačaka koje su živjele u jednoj napuštenoj zgradi. Tada situacija eskalira, jer ih žena nije kastrirala, pa su se razmnožavale.

Psihijatri su joj dijagnosticirali Noin sindrom - potrebu da spašava životinje čak i ako je jasno da se ne može brinuti za njih. Tužitelji su za nju i partnera tražili 18 mjeseci zatvora, no osuđeni su na godinu dana uvjetno. 68-godišnjoj ženi i 52-godišnjem muškarcu izrečena je i trajna zabrana držanja kućnih ljubimaca te moraju platiti više od 150 tisuća eura raznim udrugama koje pomažu životinjama, piše BBC.

Ono što je problematično jest činjenica da je ovaj par već bio pod istragom 2014. godine, jer je živio u garsonijeri od 18 kvadrata s 13 mačaka i psom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:49