LAŽIŠTIPAVAC

Je li ovo nova vrsta? U tijeku istraživanje malenog stvorenja iz Vugrinove špilje

Veličine su od 2,5 milimetra do čak 7,5 milimetara i predatori su

Lažištipavac

 JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Jedna malena špilja u našoj zemlji mogla bi se upisati na kartu svijeta kao mjesto na kojem živi nepoznata vrsta. No, prije toga treba pričekati rezultate istraživanja kojom se nastoji utvrditi je li životinja koja tamo živi zaista znanosti nepoznata.

Iz Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije objavili su kako je u tijeku biospeleološko istraživanje Vugrinove špilje, koje za njih provodi Hrvatsko biospeleološko društvo. Vugrinova špilja nalazi se na istočnim obroncima Samoborskog gorja, a dio je ekološke mreže Natura 2000. Dugačka je oko 50 metara, a duboka svega dva metra. U ekološku mrežu je uvrštena zbog nalaza lažištipavaca iz rodova Chthonius i Roncus.

Lažištipavci izgledom tijela podsjećaju na puno poznatije škorpione, s time da lažištipavci nemaju otrovnu bodlju na zatku. Veličine su od 2,5 milimetra do čak 7,5 milimetara i predatori su.

- Pretpostavlja se da se radi o novim vrstama za znanost, odnosno, o vrstama koje nikada ranije nisu pronađene nigdje drugdje na svijetu - pojasnili su.

Jedna takva životinja iz Vugrinove špilje će biti poslana na genetsko istraživanje, koje će potvrditi radi li se zaista o novoj vrsti. Iz Javne ustanove kažu kako se nastavlja istraživanje tog mjesta te da veoma nestrpljivo očekuju rezultate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 18:32