DRUKČIJI OD DRUGIH

Ljubavna priča koja nije dobro počela: ‘Kad su se upoznali, ugrizao ju je za rep i ona je pobjegla..‘

Budući da je Juniper tako mlada, neće se moći razmnožavati do sljedeće godine

Ilustracija

 -/Ardea/Profimedia

Ljubavi su čudne, neobične i jedinstvene. Neke se stvore odmah, nakon prvog pogleda, a druge godinama tinjaju prije nego se razbuktaju. Ljubav između dva dabra koja žive u američkom zoološkom Smithsonian spada u ovu drugu kategoriju. Istina, nisu im baš trebale godine, ali bilo je potrebno neko vrijeme.

Za to je vjerojatno kriv mužjak Aspen, koji je smatrao da je dobar ‘ulet‘ da dođe do ženke Juniper i ugrize je za rep. Ona je, razumljivo, pomislila da je tip luđak i maknula se od njega. Trebalo mu je neko vrijeme da joj se iskupi i pokaže da je zapravo skroz ok.

- To je priča stara koliko i vrijeme. Tip upoznaje žensku. On je ugrize za rep. On bježi. Šest mjeseci kasnije, dijele kolibu - objavili su, šaleći se, na Instagramu iz ZOO vrta prije nekoliko dana.

Zaposlenici Smizhsoniana rekli su za Washington Post da su dabrovi društvena i monogamna stvorenja. U divljini se organiziraju kao obitelji, a onda rade svoje nastambe od pruća i blata, piše Pet Helpful.

No, neko vrijeme bilo jasno hoće li to biti slučaj s Juniperom i Aspenom. Juniper je pronađena kako luta u jugozapadnoj Virginiji. Službenici joj nisu mogli pronaći smještaj ni obitelj, pa su je odlučili dovesti u zoološki vrt u nadi da će se ona i Aspen dobro složiti. On je, pak, rođen u zoološkom vrtu u Detroitu i poslan je u nacionalni zoološki vrt kad je imao oko devet mjeseci.

Nažalost, on nikada nije pronašao svoju partnericu. Tijekom godina bio je u blizini mnogih drugih dabrova, ali je bio "prilično teritorijalan", objasnili su iz zoološkog vrta. Kada je Juniper stigla, nikada nije bila u blizini odraslih dabrova i nije bila upoznati s njihovim načinom ponašanja.

U svojoj zavjeri da spoje njih dvoje, službenici zoološkog vrta stavili su mrežastu barijeru između njih dvoje kako bi se mogli upoznati bez fizičkog kontakta. Četiri mjeseca kasnije srušili su barijeru, nadajući se da su imali dovoljno vremena za zbližavanje. I dobro, nije se baš to dogodilo. Aspen je ugrizao Juniper za rep i čuvari su ih morali razdvojiti.

- Znali smo da ćemo morati uložiti mnogo više truda ako želimo da ovo dvoje nađe zajednički jezik - rekla je čuvarica zoološkog vrta Jackie Spicer za Washington Post.

Pokušali su ponovno u siječnju, na početku sezone razmnožavanja dabrova. Ali opet, stvari su izgledale prilično loše. Dabrovi su živjeli odvojeno, iako u istom ograđenom prostoru, i držali se podalje jedno od drugoga. No, desetak dana nakon što su ujedinili, čuvari su ujutro otkrili da su dabrovi pod okriljem tame dali priliku svojoj romansi. Noć su proveli zajedno i od tad su nerazdvojni.

Budući da je Juniper tako mlada, neće se moći razmnožavati do sljedeće godine. No, dobro je da su postali par, jer svatko treba nekog posebnog u životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:13