EVO I NJIH

Mali bodljikavci bude se iz zimskog sna, postoje načini da im olakšamo razdoblje koje je pred njima

Ježevi su iznimno korisni u vrtu jer pružaju dragocjenu uslugu praćenja i kontrole štetočina
 Flpa/Alamy/Alamy/Profimedia

Ježevi, koji su tijekom hladnih mjeseci uglavnom bili u stanju hibernacije, sada izlaze u potragu za hranom i partnerima. No, što učiniti ako naiđemo na ježa koji se budi iz zimskog sna? Ježevi su sisavci koji obično ulaze u stanje hibernacije tijekom hladnih mjeseci. Ovisno o klimi, to može biti od studenog do veljače. Kad se temperature počnu povećavati i priroda se probudi, ježevi također počinju postajati aktivniji, piše portal Green.

Kako prepoznati ježa koji se budi iz zimskog sna?

Manje spavaju: Kada se bude, ježevi će provoditi manje vremena u svojim skloništima i više vremena u potrazi za hranom.

Ponašanje: Postat će aktivniji noću, šetajući i tražeći hranu.

Potraga za partnerom: Ako je proljeće, muški ježevi mogu biti posebno aktivni u traženju partnera.

Što učiniti ako naiđete na ježa?

Kad naiđete na ježa koji se budi iz zimskog sna, važno je djelovati s pažnjom kako biste osigurali njihovu dobrobit:

Ne remetite: Ako primijetite ježa u šumi ili u dvorištu, pokušajte ga ne remetiti. Ostavite ga da nastavi svoju potragu za hranom ili partnerom.

Osigurajte hranu: Ako želite pomoći ježevima u proljetnoj potrazi za hranom, možete ostaviti malo hrane za njih. Suha hrana za mačke ili posebna hrana za ježeve može biti dobar izbor. Najveća greška jest dati im mlijeko budući da su intolerantni na laktozu.

Osigurajte sklonište: Ako primijetite da jež traži sklonište, možete postaviti nekoliko hrpica lišća ili grmlja kako bi im osigurali sigurno mjesto.

Pazite na promet: Ako jež prolazi pored vaše kuće ili prelazi cestu, budite pažljivi i pokušajte ga zaobići ili zaustaviti promet dok je sigurno.

Kako se brinuti o ježevima u dvorištu?

Ako živite u području gdje ježevi često dolaze u vaše dvorište, možete poduzeti neke korake kako biste osigurali njihovu dobrobit:

Održavajte vrt: Redovito kosite travnjak kako bi ježevi imali pristup hrani i skloništima.

Ograda: Ako imate vrt, možete postaviti niske ograde s prolazima kako bi se ježevi mogli slobodno kretati, ali i osigurati da ne ulaze tamo gdje im nije sigurno.

Izbjegavajte otrove: Izbjegavajte upotrebu pesticida i herbicida u vrtu jer mogu biti štetni za ježeve.

Mogu biti korisni za vrt

Ježevi su iznimno korisni u vrtu jer pružaju dragocjenu uslugu praćenja i kontrole štetočina. Njihova prehrana sastoji se od raznih insekata poput puževa, gusjenica, larvi insekata i drugih manjih štetočina koje mogu nanijeti štetu vašim biljkama. Kroz svoju aktivnost u vrtu, ježevi pomažu u održavanju ravnoteže u ekosustavu, sprječavajući prekomjerno razmnožavanje štetočina koje bi inače mogle prouzročiti ozbiljne probleme u vašem vrtu. Stoga, prisutnost ježeva može biti ključna za očuvanje zdravlja vašeg vrta na prirodan i ekološki održiv način.

Što s ježom ako vam se čini bolesnim?

Ako sumnjate da se radi o bolesnom ili ozlijeđenom ježu, nježno ga podignite rukavicama i okrenite na leđa. Ako se jež odmah ne sklupča u klupko, a trbuh mu je puno hladniji od vaše ruke, nešto mu nedostaje. U tom slučaju ga odvedite veterinaru i spasite jedan maleni život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 02:16