SVEJEDI

Nekima ove životinje nisu drage, no u Kopačkom ritu im se raduju: ‘Uskoro ih očekujemo!‘

Dvije tamne pruge koje imaju na bočnim stranama zadržat će do prvog linjanja
 Hrvoje Domazetović za Park prirode Kopački rit

Iz Parka prirode Kopački rit objavili su kako, s dolaskom proljeća, na svijet dolaze i novi stanovnici parka. Između ostalih, to su i divlje svinje, koje u velikom broju žive na tom području. Životinje su to koje imaju izvrsno razvijen osjet njuha i sluha, što im omogućuje pronalaženje hrane, kao i uočavanje opasnosti.

Tijekom jeseni ove se životinje rado zadržavaju u hrastovim šumama gdje se hrane žirom. Ljeti vole bare u kojima se kaljužaju radi osvježenja i rješavanja od nametnika, te se hrane puževima, školjkašima, ribom. Svejedi su i rado ruju zemlju u potrazi za slasnim korijenjem i ličinkama kukaca, a nerijetko pasu i travu.

- Sredinom jeseni započinje bucanje tj. parenje divljih svinja koje traje do prosinca. Majka divlja svinja na svijet će donijeti će 6 do 12 mladih koje će u početku dobro skrivati. Ovi ljupki praščići ‘u pidžami‘ kasnije će u stopu pratiti svoju majku. Dvije tamne pruge koje imaju na bočnim stranama zadržat će do prvog linjanja. Uskoro ih očekujemo - objavili su iz parka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:17