NE RADI NAVIGACIJA?

Nova se nakon lutanja vratio na Grobnik i svi se nadaju da će odatle konačno krenuti na sigurno

Cilj bi mu trebala biti Toskana, no očito je prije odlučio razgledati ljepote naše zemlje, što je posve razumljivo

Nova

 Matija Djanjesic/Cropix

- Ibis se vratio na Grobnik! Ćelavi ibis Nova koji se na putu iz Austrije za Italiju krajem listopada odmarao na riječkom zaleđu pa potom lutao Hrvatskom i BiH, danas je opet na početku - na Grobniku, na istoj livadi na kojoj je bio prije 10-ak dana! Na dobrom je putu, želimo mu da sretno nastavi do svog zimskog doma u Toskani - objavili su iz udruge BIOM, koja zadnjih dana prati kretanje ćelavog ibisa u našoj zemlji.

Zbunjena ptica nikako da ode u pravom smjeru. Zadnjih je dana lutala obalom, viđena je u nizu mjesta i svi su se pobojali da je posve izgubila orijentaciju i da ne zna kuda ide. No, onda je shvatila kako se treba vratiti na Grobnik, odakle će odletjeti u Toskanu, u zimsko hranilište. Barem je tako nadaju iz udruge, jer je to njen standardni put. On, doduše, inače ne uključuje Hrvatsku, ali nama sasvim sigurno nije smetalo što nas je Nova počastio svojim dolaskom.

Krajem listopada prvi put je sletio na naše tlo i postao je apsolutna senzacija. Mnogi su ga pojurili slikati, što i ne čudi jer je njegova vrsta zadnji put na ovim prostorima viđena prije 200 godina. Nova je, čini se, navikao na pozornost, jer je junački otrpio sve fotografe, pozirao je koliko je trebalo i nije se uopće plašio ljudi. No, trebao bi. Znanstvenici su izdali ozbiljno upozorenje kako bi Nova bio siguran u našoj zemlji. Ono se odnosilo na obične ljude koji bi ga mogli ometati, ali i krivolovce, voljne svoju pušku podići na sve što se kreće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:54