NJEŽNI DIV

Pogledajte kako je kit težak 23 tone spasio znanstvenicu od napada morskog psa: ‘Počela sam plakati...‘

Nježni div ju je gurkao glavom, trbuhom i perajama, ali ju je uspio prenijeti na sigurno
 Screenshot/youtube/

Morsku biologinju Nan Hauser (69) od napada opasnog tigrastog morskog psa spasio je grbavi kit težak gotovo 23 tone. Njen susret s morskim stvorenjima snimljen je i emitiran u sklopu emisije Tjedan morskih pasa National Geographica, a sve se ovo dogodilo dok je istraživala podmorje plaže Muri na Cookovim otocima 2017. godine, piše The Sun.

Stručnjakinja za kitove divila se oceanu kad je ugledala kako prema njoj pliva morski pas. Glomazni grbavi kit počeo je mahnito mlatarati repom da upozori 4 i pol metara dugog morskog psa da se udalji od Nan.

- Iznenada me pokupio kit i nastavio me gurati, našla sam se na vrhu njegove glave. S obzirom na to čime se bavim, nekako sam oduvijek znala da će me vjerojatno ubiti kit, pomislila sam da je ovo taj dan, rekla je biologinja.

Na snimci se može vidjeti Nan koja se bori s kitom dok pokušava izbjeći njegove prsne peraje kako ne bi ostala zarobljena pod vodom, a veliki rizik predstavljale su joj i slomljene kosti te potencijalna oštećenja organa. Naoružana samo dihalicom i maskom shvatila je da će se ugušiti ako je kit povuče pod sebe. Nevjerojatno, kit je preuzeo ulogu Naninog zaštitara i zaštitio je od ralja morskog psa.

- Shvatila sam da dolazi morski pas koji se nalazi ravno ispod mene dok me kit gurao natrag do broda, rekla je.

Nježni div ju je gurkao glavom, trbuhom i perajama, ali ju je uspio prenijeti na sigurno. Nan se popela natrag na brod i počela plakati, a kit ju je nastavio promatrati s udaljenosti dok nije zaronio natrag u dubine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 17:06