Zeus faber

Pošto ne pliva brzo, čeka u zasjedi, a onda razvlači usta i do polovice duljine svog tijela i usiše žrtvu

Najčešće živi a dubini od 50 do 140 metara, a rasprostranjen je od istočnog Atlantika do Japana i Australije

Kovač

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Znamo da je svijet oko nas pun zanimljivih stvorenja, a iz pulskog akvarija predstavili su jedno baš takvo. Jasno, radi se o biću koje živi u moru, jer oni u svojim prostorima imaju najviše takvih. Radi se o ribi kovaču (Zeus faber) se hrani na vrlo zanimljiv način. Budući da nije brz plivač, čeka plijen iz zasjede, zatim razvlači usta i do polovice duljine svog tijela te usiše plijen.

- Kovač je oportunistički predator koji se, kako u prirodi tako i u zatočeništvu, hrani isključivo živim organizmima, najčešće ribom. Postoji korelacija između njegove veličine, otvora usta i prosječne veličine plijena. Mlađe jedinke se hrane manjim ribama poput glavoča i šljukice, a veće girama, vučićima, a preferiraju i ribe iz dubljih voda kao što su krudele. Ponekad lovi i beskralježnjake, posebno lignje i rakove - istaknuli su iz akvarija.

Najčešće živi a dubini od 50 do 140 metara, a rasprostranjen je od istočnog Atlantika do Japana i Australije. Što se tiče Jadranskog mora, kovača se može naći u svim njegovim dijelovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:02