I ONI SU TUŽNI

Studija otkrila: Ovi veliki sisavci beskrajno pate kad im umre mladunčad, na pokopu sudjeluje više njih

Istraživači su proučavali pet ukopa mladunčadi koje su izveli njihovi roditelji, u pratnji drugih članova krda

Ilustracija

 Sheree Sedgbeer/Alamy/Alamy/Profimedia

Nova studija je otkrila je kako tuga nije rezervirana samo za našu vrstu - azijski slonovi glasno žaluju za svojim mrtvim mladuncima, a njihovo ponašanje podsjeća na ljudske sprovode.

Istraživači su proučavali pet ukopa mladunčadi koje su izveli njihovi roditelji, u pratnji drugih članova krda, na sjeveru indijske regije Bengal 2022. i 2023. godine, prema studiji objavljenoj u Journal of Threatened Taxa.

Istraživači su rekli kako ih je najviše iznenadilo što su slonovi svoje mlade nosili do groba u kojeg su ih pokapali s nogama prema gore. Svakog od njih, bez iznimke. Ozljede na tijelima nastale nakon smrti pokazuju da su tijela prenesena s određene udaljenosti kako bi se pokopala na točno određenom mjestu.

- Promatrali smo ih i fotografirali, a onda smo to proučavali. Mladunci su bili pokapani u istom položaju, bez obzira na urok smrti. Takvo ponašanje govori da članovi krda brinu o svojim umrlima i razmišljaju o njihovom ukopu. Slonovi su veoma brižne i društvene životinje, a za grobove mladunčadi odabrali su kanale za navodnjavanje na imanjima čaja, stotinama metara udaljenim od najbližih ljudskih naselja - stoji u studiji.

Slonovi su, nakon što bi položili tijelo mladunčeta u zemlju, počeli ispuštati niz zvukova.

- To je trajalo nekih 30-40 minuta, tako nam kažu ljudi koji su čuli buku u daljini - stoji u studiji, prenosi abc.net.

Ovakav način odnošenja do groba i polaganja u zemlju vezan je samo za mladunce - odrasli slonovi su preteški za to.

Slonovi su poznati po svom društvenom ponašanju, ali pokop mladunčadi se do sada nije pretjerano proučavao. Poznato je da divlji slonovi u Africi i Aziji posjećuju ostatke svojih prijatelja u različitim fazama raspadanja, ali ova je studija otkrila nešto još zanimljivije.

U svih pet slučajeva stado je "napustilo mjesto pokopa u roku od 40 minuta od ukopa" i kasnije nije vratilo u to područje, umjesto toga krenuvši drugim putovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 07:43