IZVUČEN U MREŽI

U Neumu ulovljen maleni modrulj, kod nas je strogo zaštićena vrsta i ne smije ga se uznemiravati

Ovaj morski pas najviše vremena provodi na otvorenom moru, posebno na južnom Jadranu

Ilustracija

 Kirsty Andrews//Swns/Profimedia

U srijedu je lokalni ribar u moru kod Neuma ulovio modrulja, ugroženu i strogo zaštićenu vrstu morskog psa, piše hercegovina.info i dodaje da se radi o mladunčetu teškom oko 12 kilograma, prenosi Otvoreno more.

Portal dodaje i da ovakvi ulovi u Neumu nisu česti, ali ne bi trebali ni biti jer ih je dozvoljeno uloviti samo ako spadaju pod takozvane slučajne ulove. Ove životinje se, naime, ne smije planski ili organizirano loviti.

Ribar je slučajno ulovio morskog psa u mrežu stajaćicu, te je maleni modrulj uginuo prije nego je izvučen iz mora, javlja portal Hercegovina.info i navodi da je ulov prijavljen svim nadležnim službama.

Modrulj najviše vremena provodi na otvorenom moru, posebno na južnom Jadranu. Upravo stoga se rijetko viđa u blizini obale. U Hrvatskoj je izlov i uznemiravanje ove vrste strogo zabranjeno, a čini se kako se ribari toga drže.

Ovi morski psi mogu biti dugački i do pet metara te su jedna od 29 vrsta morskih pasa koje žive u Jadranskom moru. Ljude rijetko napadaju, ali se smatraju potencijalno opasnim morskim psima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:33