Chamaeleo calyptratus

U poznati domaći akvarij stigli novi stanari iz Jemena: ‘Jezik im je nekad duži od tijela‘

Životni vijek im je relativno kratak, jer žive od pet do osam godina
 Screenshot Facebook

Iz pulskog akvarija objavili su kako su im prošli tjedan doputovali novi stanari -mladi jemenski kameleoni (Chamaeleo calyptratus).

- Budući da su poznati po svojoj sposobnosti da love živi plijen, trenutno se nalaze u karanteni s obiljem zrikavaca. Strpljivi su i precizni lovci; kada uoče plijen, često na udaljenosti i od nekoliko metara, koriste svoj izuzetno brz i dugačak jezik kako bi ga uhvatili - objavili su.

Jezik kameleona može biti i do dva puta duži od njihova tijela, a izbacuju ga munjevitom brzinom od čak 300-1500 m/s. Imaju jaku čeljust koja im omogućuje da usitne i progutaju čak i veće komade hrane poput guštera i manjih ptica.

Ovi gmazovi u divljini se mogu naći u Jemenu i Saudijskoj Arabiji. Životni vijek im je relativno kratak, jer žive od pet do osam godina, no unatoč tome popularni su kućni ljubimci. Njihove terarije potrebno je prilagoditi tako da oponašaju prirodne uvjete iz kojih ova prekrasna stvorenja stižu, kako bi im tamo bilo ugodno i kako njihovo okruženje ne bi negativno utjecalo za zdravlje gmazova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 16:06