LJUPKA BIĆA

U Pulu stigli novi stanovnici: Neobična stvorenja koja mogu trčati po vodi i imaju treće oko

Kada su u opasnosti zadržavaju se ispod vode do čak 90 minuta kako bi izbjegli predatora

Hydrosaurus amboinensis

 Akvarij Pula

Iz pulskog akvarija objavili su kako su prilično ponosni na svoja dva nova stanara, koja su im stigla iz mađarskog ZOO Sosto. Riječ je o mužjaku i ženki ambonskog guštera jedroperajaca (Hydrosaurus amboinensis). Trenutno su dugački oko 60 centimetara, a mogu doseći do 100.

Ova neobična vrsta polu-vodenog guštera iz jugoistočne Azije ime je dobila po Indonezijskim otoku Ambon te repu s krijestom koja se ističe kod mužjaka. Svejedi su, hrane se kukcima, malim sisavcima, voćem i ostalim biljem. Mogu pretrčati kratke udaljenosti po vodi pritom koristeći i noge i rep kao potporu, a kada su u opasnosti zadržavaju se ispod vode do čak 90 minuta kako bi izbjegli predatora! Poput iguana, imaju treće, tjemeno oko koje je osjetljivo na sunce te im vjerojatno pomaže u navigaciji.

- Trenutno se nalaze u kategoriji najmanje ugroženih vrsta. No, zbog sličnosti s drugim pripadnicima tog roda guštera, zapravo nije poznato koliko je točno velika populacija niti kakva je njena rasprostranjenost - poručili su iz akvarija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 03:08