ČUDESNA BIĆA

Znate li zašto kornjače vole sunce, a što im može napraviti preniska temperatura?

Iz Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije pojasnili su zbog čega sunčanje ovim gmazovima prijeko potrebno
 Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije

Prizor je to kojeg svi viđamo kad odemo u prirodu: kornjače kako leže na suncu i upijaju zrake tog nebeskog tijela. No, mnogi ne znaju zbog čega se točno kornjače sunčaju. Iz Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije pojasnili su kako je sunčanje ovim gmazovima potrebno jer oni nemaju stalnu tjelesnu temperaturu.

Ona, naime, ovisi o temperaturi okoliša. Zbog toga kornjače svojim ponašanjem utječu na temperaturu tijela. To znači da će, kad im je hladno, pronaći sunčana mjesta, a kad im je vruće, ona sjenovita. Sve ovisi o tome žele li podići ili sniziti svoju tjelesnu temperaturu.

- Pri nižoj temperaturi su manje aktivne, a preniska temperatura vode dovodi i do oboljenja, nepravilnog razvoja pa čak i uginuća. Zbog toga je sunčanje kornjačama neophodno kako bi se zagrijale i normalno funkcionirale kroz dan, a potrebno je i za sintezu vitamina D i pravilan razvoj kostiju i oklopa. Iz tog razloga najviše vremena provode sunčajući se pa ih najčešće možemo vidjeti na sunčanim obalama i granama i stablima u vodi - objasnili su iz Javne ustanove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 12:21