NAKON DVIJE GODINE

Borbe bikova opet počele u Meksiku, prosvjednici okružili stadion: ‘Mučenje nije umjetnost!‘

Pristaše tvrde kako je riječ o tradiciji koja je počela još u 16. stoljeću

Joselito Adame ubija bika

 Rodrigo Oropeza/Afp

Kad je prije dvije godine sud u Meksiku donio odluku o privremenoj zabrani borbe bikova, svi su to shvatili drugačije. Oni koji vole ove životinje i ne žele da ih se mrcvari i ubije zbog nečije zabave mislili su da je to prvi korak prema potpunoj zabrani. No, oni koji dobro zarađuju na tim borbama shvatili su to kao kratku pauzu, pa su se očajnički borili da mjera padne na sudu. To se dogodilo. Pije nekoliko dana je, nakon dvije godine, održana još jedna borba bikova u glavnom gradu te zemlje.

Oni koji se zalažu za ovu vrstu ‘zabave‘ ističu kako je riječ o tradiciji koja je započela još negdje u 16. stoljeću. Na to se pozivaju oni koji žele da se borbe nastave, maskirajući time činjenicu da u cijeloj priči oni dobro zarađuju i da je to zapravo njihov jedini motiv da se bore za odražavanje ovih borbi. Lokalni mediji izvještavaju da su sudci odluku ukinuli isključivo zbog tehničkih detalja, no još uvijek im preostaje donijeti konačnu odluku o tome hoće li se suspenzija nastaviti ili ne. Mala je to utjeha životinjama koje su stradale.

- Mučenje nije umjetnost, ona nije kultura - uzvikivali su prosvjednici nedaleko od arene u kojoj se održala prva u nizu borbi, piše BBC.

Neki su nosili transparente na kojima je pisalo ‘zaustavimo ubijanje nevinih‘, drugi su na licima imali maske bikova, a bilo je onih koji su se obojili u crveno, simbolizirajući krv bikova koja se prolila u areni. No, na njenim tribinama su se okupile tisuće ljubitelja ovog natjecanja, koji su pjevali pjesme o slobodi, oduševljeni što nakon pune dvije godine mogu ponovno svjedočiti svojoj omiljenoj zabavi.

Predsjednik Meksika Andrés Manuel López Obrador, suočen s podjelama po pitanju borbi, predložio je referendum na kojem će svi građani moći reći što misle o budućnosti borbe bikova. No, nije potvrđen nikakav datum, tako da za sada ovoj praksi nitko neće stati na kraj, a arene će se i dalje puniti ljudima koji su došli promatrati bikove kako se sukobljavaju i stradavaju.

Podaci Humane Society Internationala pokazuju da oko 250 tisuća bikova godišnje nastrada u svijetu i to u ovakvim borbama. One su legalne u većini dijelova Meksika, koji je jedna od svega nekoliko zemalja koje još uvijek dozvoljavaju ovaj relikt prošlosti. Uz bok mu staju Francuska, Portugal, Kolumbija, Venezuela, Peru i Ekvador. U Španjolskoj su borbe službeno legalne, no mnogi gradovi su ih zabranili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 06:36