MALENA STVORENJA

Novi stanari pulskog akvarija: Upoznajte sablasnu rakovicu, pješčanog kopača i nosača

Jedna od njih, kada pliva, ima pokrete slične onima koje imaju ljudi dok voze bicikl
 Pulski akvarij

Iz pulskog akvarij objavili su kako su im prošli tjedan stigle zanimljive vrste rakova: sablasna rakovica (Macropodia sp.), okrugli pješčani kopač (Atelecyclus rotundatus) i rak nosač (Ethusa mascarone).

Sablasna rakovica (Macropodia sp.) izglednom vrlo liči na pauka radi izrazito dugih i uskih nogu te malog trokutastog tijela. Obitava na svim tipovima staništa, a kada pliva ima pokrete slične vožnji bicikle. U Jadranu ima nekoliko vrsta, ali zbog sličnog izgleda teško se razlikuju.

Okrugli pješčani kopač (Atelecyclus rotundatus) vrlo je rijetka vrsta deseteronožaca u Jadranu. Često je ukopan u meko dno te ima vrlo zanimljivu prilagodbu disanja kada je zakopan. Naime, kada je na površini, voda teče kroz njegove škržne komore na uobičajeni način, ulazeći pri bazi udova, a izlazeći anterioro. No, kada se duboko zakopa, mijenja smjer vodene struje – ulazeći niz antensku cijev i napušta škržne komore pri bazi udova.

Rak nosač (Ethusa mascarone) rijetka je vrsta Mediterana te kao i rakovi iz porodice Majidae ima dekorativno ponašanje radi kamuflaže. Uočeno je da kod male količine kisika (hipoksija) odbacuje dekoracije s obzirom na to da one ograničavaju kretanje te je njihovo držanje energetski zahtjevno. Unatoč tome relativno kasno odbacuje svoju kamuflažu (0,23 ml/l DO), što ukazuje na balans između rizika predacije, pokretljivosti i osiguravanja dovoljno kisika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:50