BOŽJAKOVINA

Otvorena vrata još jednog ‘hotela‘: U ovome će smještaj naći bubamare, pauci, solitarne pčele, strizibube...

Hotel je izrađen od komada drveta i dasaka, a ispunjen je različitim prirodnim materijalom
 Hotel za kukce JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije postavljanjem hotela za kukce ispred Osnovnom školom Stjepan Radić iz Božjakovine završila je desetodnevno obilježavanje 15 godina rada. Ovaj hotel je postavljen po uzoru i uz pomoć kolega iz Javne ustanove Međimurska priroda. Uz samu postavu hotela za kukce učenici od 6. do 8. razreda saznali su brojne zanimljivosti iz svijeta oprašivača.

- Hotel za kukce, umjetna je nastamba stvorena kako bi pružila sklonište korisnim kukcima poput oprašivača ili prirodnih neprijatelja kao što su božje ovčice. Može biti različitih veličina i oblika, ovisno o specifičnoj namjeni ili specifičnom kukcu kojem je namijenjen. Kukci ih većinom koristite za prezimljavanje ili odlaganje jaja. Postava ovog hotela u dvorištu škole dobar je način da se ispriča priča o korisnim kukcima, o njihovoj važnosti u prirodi i važnosti njihovog očuvanja, i time će učenici ove škole imati važnu ulogu u misiji očuvanja prirode – istaknula je ravnateljica Javne ustanove dr.sc. Tatjana Masten Milek.

image
Hotel za kukce JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Hotel pomaže korisnim vrstama kukaca da izdrže hladno razdoblje, ali i da nađu stanište u toplijem dijelu godine. Ovdje mogu “stanovati” bubamare, soliterne pčele, pauci, strizibube i još niz korisnih ili ugroženih vrsta kukaca. Hotel za kukce izrađen je od komada drveta i dasaka, a ispunjen je različitim prirodnim materijalom poput grančica, slame, snopova šupljih stabljika trske, suhog lišća, češera i stare kore drveta.

Sve životinje koje sudjeluju u prijenosu peludi između cvjetova nazivamo oprašivačima. Najčešće su to kukci – iako maleni, imaju jako velikn utjecaj na naš planet. Procjenjuje se da u oprašivanju sudjeluje oko 220 tisuća različitih vrsta kukaca. U našem podneblju najvažniji oprašivači su pčele i muhe lebdjelice.

Procijenjeno je da u Hrvatskoj živi više od 700 vrsta pčela i gotovo 300 vrsta muha lebdjelica. Više od 300 tisuća do sada opisanih biljnih vrsta na našem planetu ovisi o oprašivanju životinjama. Svijet bez oprašivača svakako bi izgledao puno drugačije nego naš današnji svijet te bismo se morali oprostiti od svima nam omiljenih plodova, poput jagoda, trešanja, jabuka, badema, kave, čokolade...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 21:42