NE DIRAJTE JE

Pogledajte što je stiglo u Jadran, jedan miligram može ubiti čovjeka: ‘Uhvatili smo ih na 19 metara dubine!‘

Zbog svoje grabežljivosti i nedostatka prirodnih neprijatelja, ova riba negativno utječe na biološku raznolikost

Srebrnopruga napuhača

 Anton Vidović/Akvarij Pula

Iz pulskog akvarija objavili su kako je u ponedjeljak kraj otoka Ceja u Medulinskom zaljevu viđeno sedam srebrenoprugih napuhača (Lagocephalus sceleratus), a jedna je i ulovljena na 19 metara dubine te odnesena u Centar za istraživanje mora Rovinj.

Srebrenopruga napuhača sadrži iznimno potentan otrov tetrodotoksin koji uslijed konzumacije može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt. Tetrodotoksin je najkoncentriraniji u gonadama i jetri, ali ga ima i na koži. Pretpostavlja se da je doza od 1 do 2 mg fatalna. Trovanje njime uzrokuje paralizu mišića, prestanak disanja i zatajenje srca. Zbog toga je ribu najbolje uopće ne dodirivati.

- Ova vrsta invazivnog je karaktera i ubraja se u tzv. lesepsijske migrante, vrste koje iz Crvenog mora kroz Sueski kanal prodiru u Sredozemlje. Izvorno ove ribe žive u tropskim predjelima Indijskog i Tihog oceana. Zbog svoje grabežljivosti i nedostatka prirodnih neprijatelja, ova riba negativno utječe na biološku raznolikost - objavili su iz akvarija i dodali kako je ribu snimio Anton Vidović.

U našoj zemlji, kažu stručnjaci s kojima smo razgovarali, nije bilo smrtnih slučajeva zbog konzumacije ove ribe. No, bilo ih je na području istočnog Mediterana. Nisu stradavali samo ljudi.

- Znale su umirati čak i mačke koje su jele odbačene ribe - potvrdili su nam.

image

Srebrnopruga napuhača

Anton Vidović/Akvarij Pula
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 14:03