HOROR U EUROPI

Putnici na krstarenju šokirani scenom, krvi je bilo po cijeloj luci: ‘Ovo zvjersko ubijanje njima je tradicija!‘

Bili smo užasno razočarani što se ovaj lov dogodio u vrijeme dok je naš brod bio u luci, priopćili su iz tvrtke Ambassador Cruise Line

Grindadráp na Farskim otocima

 Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

Britanski operator brodova za krstarenje, Ambassador Cruise Line, ispričao se nakon što su putnici na njihovu brodu Ambition svjedočili "tradicionalnom" ubijanju 78 dupina. U brutalnom činu sudjelovali su stanovnici Farskih otoka, danske autonomne pokrajine. Spomenuti brod taman je pristajao u luku u glavnom gradu Torshavnu dok se ondje odvijao krvavi ljetni lov.

- Iznimno smo razočarani što se ovo dogodilo nakon što smo oko ove teme tjednima bezuspješno pokušavali ostvariti konstruktivan dijalog s vladom Farskih otoka. Nastavljamo educirati naše putnike i posadu - čvrsto se protivimo bilo kakvom profitiranju od komercijalnog lova na kitove i dupine i stoga apeliramo da se ne kupuje i ne jede njihovo meso.

Bili smo užasno razočarani što se ovaj lov dogodio u vrijeme dok je naš brod bio u luci. Snažno se protivimo ovoj zastarjeloj praksi i od 2021. godine blisko surađujemo s našim partnerom, ORCA-om, dobrotvornom organizacijom posvećenoj proučavanju i zaštiti kitova, dupina i pliskavica u britanskim i europskim vodama, kako bismo potaknuli pozitivne promjene.

Održivost je jedna od temeljnih vrijednosti Ambassador Cruise Linea i u potpunosti smo svjesni da je svjedočenje ovom lokalnom događaju bilo uznemirujuće za većinu gostiju na našem brodu. Sukladno tome, želimo im se iskreno ispričati za bilo kakvo nepotrebno uzrujavanje - napisali su iz tvrtke na Twitteru.

U nedjelju je blizu Torshavna ubijeno 78 kitova pilota. Mnogi smatraju kako bi kruzerske tvrtke trebale u potpunosti bojkotirati Farske otoke ako doista žele izvršiti pritisak na njih da prestanu s kitolovom, piše Daily Mail.

image

Grindadráp na Farskim otocima

Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

Grindadráp, kako ga zove lokalno stanovništvo Farskih otoka, uključuje tjeranje kitova i dupina u plitke zaljeve gdje se onda nasukane životinje ubijaju. Ova "tradicija" seže 1100 godina unatrag, a mnogi otočani smatraju je dijelom svoje kulturne baštine.

Otočne vlasti kažu kako u današnje vrijeme reguliraju ovu praksu i od sudionika zahtijevaju da prođu određenu obuku. Upotreba harpuna i koplja zabranjena je, a kitovi se izvode na kopno i ubijaju pred gledateljima. Nasukanom kitu reže se leđna peraja, presijeca mu se kralježnica i otvaraju arterije, što dovodi do ogromnog istjecanja krvi preko plaže u more. Meso i salo životinja zatim se koriste kao hrana, a salo se također može preraditi i u medicinske svrhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:01