ISTRAŽILI SMO

Smiju li se prodavati životinje na sajmovima? Zakoni su veoma jasni po tom pitanju...

Prema Zakonu o zaštiti životinja, nitko ne smije početi s prodajom kućnih ljubimaca dok nije dobio rješenje o registraciji

Prizor sa sajma u Benkovcu

 Luka Gerlanc/Cropix

Koliko puta ste bili na nekom sajmu, a negdje u kutu, netko prodaje životinje. Nekad su to golubovi, drugi put psi, treći put zečevi... Uzimate mobitel i počinjete istraživati je li uopće legalno tako prodavati životinje i zapnete. Dva su zakona - onaj o zaštiti životinja te onaj o zdravlju životinja. I tu negdje se sasvim izgubite, pa odlazite sa sajma i dalje ne znajući da li da prijavite prodaju ili je ona ipak dozvoljena.

Odgovore smo potražili najprije u Ministarstvu poljoprivrede. Tamo su nam rekli kako prema Zakonu o zaštiti životinja, nitko ne smije početi s prodajom kućnih ljubimaca dok nije dobio rješenje o registraciji. Zakon zabranjuje prodaju kućnih ljubimaca maloljetnim osobama, davanje kućnih ljubimaca iz skloništa maloljetnim osobama na skrb ili udomljavanje, zabranjuje prodaju pasa, mačaka i pitomih vretica u trgovinama za prodaju kućnih ljubimaca, zabranjuje i prodaju životinja koje su još ovisne o majci ili koje se ne mogu samostalno hraniti te prodaju bolesnih ili ozlijeđenih životinja.

Isti taj zakon kaže da se životinje mogu koristiti pri snimanju filmova i televizijskih emisija te za izložbe, smotre, natjecanja životinja, predstave i u druge svrhe s ciljem predstavljanja životinja može se obavljati tek nakon što nadležni veterinarski inspektor izda suglasnost.

Zanimljivo postaje kada se čovjek dohvati Zakona o zdravlju životinja. Tamo stoji da se svaka prostorija ili objekt, a tu spada i svako otvoreno mjesto gdje se drže životinje, mora proći registraciju.

- Dakle, lokacija na kojoj se životinje okupljaju u svrhu izložbe i prodaje mora biti registrirana te subjekt koji je odgovoran za taj objekt mora voditi evidencije o dopremi i otpremi svih životinja s tog objekta. Subjekt je također odgovoran da na takav sajam dolaze isključivo životinje iz registriranih uzgoja/objekata bez obzir o kojoj se vrsti i namjeni životinja radi. Iznimka od registracije može se odnositi samo na kućanstva u kojima se drže kućni ljubimci odnosno na jedinke koje se po definiciji smatraju kućnim ljubimcima po oba zakona, koje njihovi vlasnici dovode na izložbu i koji nisu namijenjeni prodaji - kažu nam iz Ministarstva.

Obratili smo se potom Veterinarskoj inspekciji (odnosno, Državnom inspektoratu) i pitali smo ih za konkretne adrese. Godinama se u javnosti spominju prodaja živih životinja u Benkovcu i u Velikoj Gorici. Kažu, njihovi su inspektori tamo bili i to više puta.

- U jednom slučaju u Benkovcu je utvrđeno da se izvan sajma nalazi kombi vozilo sa tri psa bez nazočnosti vozača i vlasnika. U suradnji s nadležnom policijskom postajom otkriven je identitet vlasnika pasa te je mjesno nadležni veterinarski inspektor obavio inspekcijski nadzor kod vlasnika te je sukladno zakonu podnio optužni prijedlog po kojem je 2021. godine izrečena presuda.

Nadalje, slijedom zaprimljenih prijava o nelegalnoj prodaji peradi na području Velike Gorice obavljen je inspekcijski nadzor veterinarske inspekcije Državnog inspektorata. Slijedom utvrđenog činjeničnog stanja donesena su tri rješenja o zabrani prodaje životinja i izvršene tri kontrole izvršenja rješenja - kažu iz inspektorata.

Dodali su kako svaka osoba koja sumnja u zakonitost prodaje životinja može to prijaviti preko službene stranice Državnog inspektorata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 09:50