LOŠA VIJEST

U dolini Neretve pronađeno još invazivnih školjki: ‘To smo i mogli očekivati, nažalost‘

One su autohtoni stanovnici Crnog mora i Kaspijskog jezera, a smatra se da šire areol preko balastnih voda
 Bariša Ilić

Prije točno 20 dana, predsjednik Ornitološkog društva Brkata sjenica objavio je kako je u dolini Neretve pronašao invazivnu vrstu školjke - zebrastu dagnju (Dreissena polymorpha). Bila jet to loša vijest, koju je to društvo odmah objavilo kako bi upozorilo javnost. Mnogi su se ponadali kako je ova školjka jedina, no, šanse za to su bile male. Potvrdio je to u petak i sam predsjednik društva Bariša Ilić.

- Danas sam posjetio mjesto nalaza prve zebraste dagnje, jer nisam prije stigao. Bio sam tamo zaista kratko, ali dovoljno da pronađem još dvije ove školjke: jednu odraslu i jednu mladu. Vjerojatno bi se u temeljitom obilasku terena našlo još ovih školjki. To smo i očekivali, nažalost - istaknuo je Ilić.

Zebrasta dagnja je autohtoni stanovnik Crnog mora i Kaspijskog jezera. Hrani se filtracijom vode, a smatra se da širi areol preko balastnih voda koje ispuštaju brodovi. Sve do ovogodišnjeg otkrića u Neretvi, u Jadranskom slivu je pronađeno svega nekoliko praznih ljuštura i to u Vranskom jezeru. Školjka iz doline Neretve bila je prvi živi primjerak koji je viđen u našoj zemlji.

Ovo otkriće pokazuje kako, nažalost, nije jedini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 18:50