KRIVOLOV

U nacionalnom parku otkriveno 11 leševa životinja u manje od dva tjedna, svima su odrezani rogovi

Taj dio njihova tijela u istočnoj Aziji se cijeni kao navodni lijek i koristi ga se u izradi nakita

Ilustracija

 Sebastien Bozon/Afp

Namibija u lipnju bilježi porast slučajeva krivolova nosoroga, objavila je tamošnja vlada u utorak, nakon što je otkriveno 11 leševa tih životinja u manje od dva tjedna.


Glasnogovornik namibijskog ministarstva okoliša Romeo Muyunda naveo je u priopćenju da je nedavno u Nacionalnom parku Etosha, najvećem u Namibiji, ubijeno 11 crnih nosoroga. Svima su bili odrezani rogovi.


U Namibiji, gdje žive posljednji slobodni crni nosorozi, zabilježena su 22 slučaja krivolova od početka ove godine. Usporedbe radi, 2021. bila su 43, a 2020. 40 slučajeva.


"Ovo je žalostan, ali vrlo jasan pokazatelj da borba protiv krivolova nije završena”, rekao je Muyunda.


Krivolov na nosoroge već je desetljećima golemi problem na jugu Afrike, posebno u Južnoafričkoj Republici i Bocvani, zbog čega su osmišljeni razni programi borbe protiv krivolova koji uključuju uklanjanje rogova i strogi policijski nadzor.


No unatoč tome populacija nosoroga je u Africi desetkovana tijekom posljednjih desetljeća zbog potražnje za rogovima koji se, unatoč tome što su od istoga materijala kao kosa i nokti, u istočnoj Aziji cijene kao navodni lijek i koriste u izradi nakita.


Jug afričkog kontinenta dom je druge najveće populacije bijelih nosoroga na svijetu nakon Južne Afrike i dom trećine preostalih crnih nosoroga na globalnoj razini.


Organizacija Save the Rino Trust procjenjuje da je u Namibiji, uglavnom na sjeveroistoku, ostalo tek oko 200 crnih nosoroga koji slobodno lutaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 19:56