UDRUGA BIOM

Za vikend se u Križevcima organizira promatranje ptica, a sudjelovati mogu svi koji to žele

U svijetu je ovaj popularan hobi poznatiji pod nazivima birdwatching, odnosno birding

Promatranje ptica u organizaciji udruge BIOM, ilustracija

 Damir Krajac/Cropix

Naši su gradovi i naselja prepuni divljine, iako toga njihovi stanovnici često nisu svjesni. Okružuje nas bogata bioraznolikost koja uz nas živi i tvori posebne ekosustave, koji gradove čine ljepšim i zdravijim mjestima za život. Zato za sve zainteresirane građane na području Križevaca Udruga Biom organizira upoznavanje s pernatim sugrađanima. Svi su dobrodošli pridružiti se promatranju ptica u subotu 27. travnja u 9 satu kod Vidikovca Ratarna.

- Za sudjelovanje u promatranju nije potrebno ništa osim dobre volje! Udruga Biom osigurava dalekozore i knjige za prepoznavanje ptica, kao i stručne ornitologe koji će tijekom šetnje dijeliti svoje znanje o prepoznavanju, ponašanju i načinu života ptica koje susretnemo. Tradicija Biomovih promatranja ptica je zaključiti šetnju druženjem na kavi s okupljenim ljubiteljima prirode te razmjenom dojmova s promatranja - poručili su iz udruge.

Pojasnili su odakle veliki interes za njihovim promatranjima. Ptice su ljudima bliske i atraktivne životinje, a “ptičarenje” ne podrazumijeva samo gledanje ptica nego i njihovo osluškivanje. U svijetu je ovaj popularan hobi poznatiji pod nazivima birdwatching, odnosno birding.

- Razlozi za odlazak u ptičarenje su mnogobrojni. Potraga za prekrasnim ptičjim prizorima (ili pjevovima) nam omogućuje aktivan boravak u prirodi, znanstveno dokazano pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje te osvještavanje bogatstva živog svijeta u našoj neposrednoj okolici. Ptice su svugdje oko nas i većinom nismo niti svjesni koliko nas različitih vrsta okružuje, a promatranje je odlična prilika da to osvijestimo - dodaju Biomovci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:02