PREPORUKA VETERINARA

Bolest koja je prisutna samo južno od Trogira: U opasnosti su psi, no mogu je dobiti i ljudi

Najveći problem predstavlja činjenica da se bolest ne može nikada do kraja izliječiti, već samo zaliječiti

Ilustracija

 Alexandru-catalin Bujor/Alamy/Alamy/Profimedia

Lišmanioza je parazitarna bolest koju uzrokuje Protozoa Leishmania infantum. Parazita prenose papatači, komarci koji se hrane krvlju, a aktivni su u noćnim satima. Bolest je u Hrvatskoj prisutna u svim područjima južno od Trogira. Od lišmanioze mogu oboljeti i ljudi, ako ih ubode komarac koji je prije toga sisao krv zaraženog psa. Bolest je u ljudi na našem području rijetka, a najugroženije su osobe s oslabljenim imunološkim sustavom.

Lišmanioza pasa je kronična i neizlječiva bolest. Na bolest su osobito osjetljivi psi koji često borave u prirodi, te koji spavaju na otvorenom. Od trenutka zaraze do pojave kliničkih simptoma može proći od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Najčešći klinički simptomi su: povećani limfni čvorovi, anoreksija, mišićna atrofija, lezije kože (gubitak dlake oko očiju), pretjeran rast noktiju, upala zglobova, šepavost, pojačano pijenje vode i mokrenje.

image

Branimir Rebselj

Privatni album

- Bolest se dijagnosticira dokazom specifičnih protutijela u krvi psa te punkcijom limfnih čvorova. Najveći problem predstavlja činjenica da se bolest ne može nikada do kraja izliječiti, već samo zaliječiti, odnosno, ublažiti njene kliničke simptome i ona zahtjeva doživotnu terapiju - kaže zagrebački veterinar Branimir Rebselj.

Kaže da postoje načini na koje se ljubimce može zaštititi - ponajprije, tako da ga se nekim od sredstava koja su dostupna na tržištu zaštiti. Osim toga, potrebno je izbjegavati duge večernje šetnje i psa tijekom noći smjestiti u zatvoreni prostor. Staviti na prozore guste mreže protiv komaraca (0,4-2 mm)

- Naravno, nije loše ni tretirati sredinu upotrebom insekticida za okolinu za kućnu upotrebu - ističe Branimir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 21:06