SRAMOTNO PONAŠANJE

Kit se približio obali, ljudi odmah krenuli prema njemu: ‘Neki su ga dirali, drugi i zajahali‘

Obično ako se ovo veliko stvorenje vidi blizu kopna, to znači da mu nije dobro

Ilustracija

 Rafael Ben-ari/Avalon/Profimedia

Kad čovjek ode na pučinu s ciljem da vidi kita ili, ako ima sreće, da zapliva u njegovoj blizini, to je nevjerojatan osjećaj. No, to je susret za kojim netko čezne i očekuje ga. Sasvim je drugačije kada čovjek pliva nedaleko od obale i onda pokraj sebe primijeti ogromno stvorenje.

Ono je, naravno, posve bezazleno i neće nikome napraviti baš ništa, ali je svejedno osjećaj neobičan. Najprije šok, potom oduševljenje, a onda i briga za njegovo zdravlje, jer ove prekrasne životinje ne prilaze obali ako su dobro. Obično ako se kita vidi blizu kopna, to znači da mu nije dobro.

Jedan kit je došao jako blizu obale u subotu popodne u australskom Perthu. Videći ga, spasioci su odmah zamolili ljude da ostave 15 metara dugu životinju na miru. Bilo je onih koji su mu se divili izdaleka, kako i treba, no neki su ga odmah počeli dodirivati, a bilo je i onih koji su ga odlučili jahati.

Na kraju su spasioci ljudima naložili da odmah izađu na obalu, kako bi životinja mogla bez ometanja pronađi put nazad na pučinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 08:14