PROČEŠLJALI HRVATSKU

JUTARNJI NA TERENU U INSPEKCIJI S POREZNICIMA Fiskalnu blagajnu nema 10.000 kafića

Vojska od 328 inspektora jučer je u cijeloj Hrvatskoj otkrila nepravilnosti u 61 od 1108 pregledanih lokala
 Damjan Tadić/CROPIX

Ulaze u kafić. Ne sjedaju za stol,kreću prema šanku.

- Dobar dan - kažu.

- Dobar dan, izvolite - odgovara ljubazno konobar.

Iz džepa vade značku i pokazuju je osobi za šankom.

- Mi smo inspektori Porezne uprave i došli smo provjeriti imate li fiskalnu blagajnu.

Konobar proguta knedlu i ispriča se. Pozvao bi šefa, ali ne može. U bolnici je. Dolazi vlasnikova supruga i pokušava objasniti situaciju.

- Počeli smo uvoditi fiskalnu blagajnu, no suprug je završio u bolnici te su pripreme stale. Bez supruga nisam mogla ništa. Oprostite - skrušeno će žena. Inspektori shvaćaju situaciju, no moraju pisati opomenu. Sjedaju za stol i iz fascikala vade papire.

- Dobit ćete opomenu i nalog da u dva dana morate nabaviti sve što je potrebno za provedbu fiskalizacije, kažu.

Kafić Komedija na zagrebačkom Kaptolu prva je žrtva strogog nadzora provedbe fiskalizacije. U ovom lokalu inspektori nisu našli račun na kojem je bio ispisan jedinstveni identifikator računa .

Komedija nije jedina. Prema podacima Porezne uprave, čak 10.000 obveznika nije uvelo fiskalne blagajne.

Rok za dostavu papira

Stoga je vojska od 328 inspektora jučer pročešljala 1108 ugostiteljskih objekata, a nepravilnosti su otkrivene u 61 objektu. Na zagrebačke ulice izašlo je 80 inpektora koji su obavili 240 nadzora, a 20 kafića i restorana nije imalo odgovarajuću blagajnu. U Osijeku je obavljeno 40 nadzora, od kojih su u dva utvrđene nepravilnosti, dok je u Splitu do 13 sati u osam nazora uhvaćen samo jedan objekt bez fiskalne blagajne. Računi s JIR-om popularni su u Rijeci gdje se u 155 nadzora utvrđene samo četiri nepravilnosti. Potpuni podaci prvog vala nadzora bit će poznati u petak. Iako blagajna u Komediji nije isprintala račun s JIR-om, inspektori nisu napisali kaznu niti zapečatili Komediju.

- Ma ne, u ovoj fazi ugostiteljski objekti dobivaju samo opomenu i rok za dostavu dokumenata. Ako ne dostave sve što je potrebno u roku od dva dana, u petak ponovo dolazimo. Ali u ovom slučaju ne bi trebalo biti problema jer je priprema za uvođenje fiskalne blagajne već u tijeku - kažu nam inspektori koji odlaze u daljniji nadzor.

Ukoliko vlasnici Komedije i ostali koji su dobili opomenu, ne srede fiskalnu blagajnu za dva dana, slijedi im pečačenje objekta, optužni prijedlog i kazna od 5000 kuna.

Potrebni certifikati

Od 28.228 obveznika fiskalne blagajne njih oko 20.000 već je podiglo potrebne certifikate. U Poreznoj upravi znaju tko još nije nabavio potrebnu dokumentaciju, pa vlasnici tih objekata mogu oskoro očekivati posjet fiskalnih inspektora . A u lov na ljubitelje sive ekonomije, zagrebački inspektori krenuli su jučer nešto prije podneva.

Prvi na nišanu bio je ugostitelj Slobodan Čimbur, vlasnik poznatog restorana Baltazar na Novoj vesi. Točno u 11. 50 u njegov su restoran ušli muškarac i žena.

Iako je čuo da kreće nadzor obveznika fiskalizacije, Čimbur nije imao pojma da su ga zbog tog došli provjeravati. U to vrijeme, naime, već je imao dogovoreni sastanak s direktorima jedne banke.

- Gospodine Čimbur, imamo problem - kaže muškarac i vadi značku Porezne uprave. - Vi ste jedan od najposjećenijih i najpoznatijih zagrebačkih restorana, a prema našoj evidenciji nemate fiskalnu blagajnu.

- To nije točno. Fiskalnu blagajnu imam, a u evidenciji me nemate jer sam ugasio obrt i restoran prebacio na tvrtku - odgovorio im je. Zatim su zatražili da im vlasnik Baltazara izda račun. Prvi račun imao je zaštitni kod izdavavatelja, no ne i jedinstveni identifikator računa.

- Očito je problem u sustavu - slegnuli su ramenima inspektori, pa zatražili još jedan račun. Ovog puta oba koda bila su ispisana na računu.

I dok su inspektori izlazili, u Baltazar je ušetao splitski gradonačelnik Željko Kerum.

- Mimoišli smo se? Šteta, baš sam ih htio pohvalit’ - kaže, oduševljen što je stopa PDV-a na kavu, sokove, vino i pivo smanjena na 10 posto.

Nasumični odabir

- Uvođenje fiskalizacije je najbolja moguća stvar koju je država mogla napraviti. Oni koji su krali više neće moći imati dvije blagajne. Država je smanjila PDV za 15 posto na pića, no unatoč tome, zahvaljujući ovim blagajnama uprihodit će poprilične novce i kažnjavati sivu ekonomiju, a ugostitelji će biti u plusu. Pametan potez Vlade - oduševljeno će Kerum.

Slijedeći kafić bio je novootvoreni Dom caffe u Cascade centru. Dok su išli prema kafiću, objasnili su nam kako su prošli sve objekte u Novoj Vesi te da je Komedija jedina u kojoj nisu našli nove blagajne. U kafiće su uglavnom ulazili nasumično. U Dom caffeu zadržali su se kratko. Konobarica im je pokazala račun, isčitali su broj i izišli van.

- To je to za danas - rekli su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:50