FILMSKI FESTIVAL U CANNESU

U jakoj konkurenciji Haneke, Mungiu, Cronenberg, Salles...

Canneski festival objavio je u četvrtak službeni program svog ovogodišnjeg izdanja koje počinje 16. svibnja. U službenoj konkurenciji igrat će 22 filma, a među kandidatima za nagrade su i četiri bivša canneska pobjednika, te nekoliko oskarovaca.

Na festival s novim filmovima stižu Michael Haneke (filmom “Ljubav”) Rumunj Cristian Mungiu (“Iza bregova”), te Iranac Abbas Kiarostami koji je novi film “Poput zaljubljenog” snimio u - Japanu.

Na cesti

Na Cannes stiže i David Cronenberg sa svojim dugo očekivanim filmom “Cosmopolis” po romanu Dona DeLilla, kao i Austrijanac Ulrich Seidl s “Rajem”, prvim dijelom svoje najavljene trilogije.

U programu je i adaptaciju Kerouacovog romana “Na cesti” u režiji Brazilca Waltera Sallesa, kao i film “Izvan zakona” Johna Hillcoatta čiji je scenarist Nick Cave. Australac Andrew Dominik konkurirat će za nagradu krimićem “Killing Them Softly” u kojem glavnu ulogu glumi Brad Pitt. Ipak, na listi autora koji će se boriti za nagradu najzanimljivije je ime ono Francuza Leosa Caraxa. Nekadašnja perjanica “cinema de looka” osamdesetih u Cannes donosi “Svete motore”, svoj prvi film nakon 13 godina.

Moretti na čelu žirija

U službenom programu igrat će pet američkih, četiri francuska, te po dva korejska i austrijska filma. Od istočnoeuropskih autora, uz Rumunja Mungiua tu je još i Ukrajinac Sergel Loznica s filmom “U magli”.

Canneski festival otvara se 16. svibnja projekcijom “Moonrise Kingdom” Wesa Andersona, s Bruceom Willisom u glavnoj ulozi. Već je ranije objavljeno da će predsjednik festivalskog žirija biti Nanni Moretti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:11