'LINIĆEV NALOG JE PROTUZAKONIT'

Bandić neće državi platiti 377 milijuna kuna: ‘Ne, nećemo platiti, Milanović zna da smo pravno jaki!’

 Boris Kovačev / CROPIX

Unatoč najavama Ministarstva financija da će sutra blokirati gradsku blagajnu ako Grad Zagreb ne podmiri 337 milijuna kuna duga državi, premijer Zoran Milanović je izjavio da Grad neće kolabirati.

Dodao je i da Zagreb nije jedini grad u prekršaju te da će svi morati vratiti dugove jer konačno funkcionira pravna država. Zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića novinari su jučer ujutro na gradilištu u Branimirovoj pitali je li gledao premijera Milanovića u Dnevniku HTV-a.

Gleda samo žene i sport

- Na televiziji gledam samo lijepe žene i sport, a Milanović ne spada u te kategorije - rekao je Bandić i dodao: - Prije ću dati ostavku nego platiti.

Nalog ministra financija Slavka Linića ocjenjuje protuzakonitim.

- To nećemo platiti i borit ćemo se svim pravnim sredstvima, ja se nadam da su shvatili. I drago mi je da je premijer rekao da smo pravno dobro potkovani. Kolega Kojić mi je rekao da jamči životom, da nema zareza, zakonskog uporišta da pare budu državne, nego da su gradske. Ja kolegi Kojiću vjerujem - rekao je Bandić. Predsjednik Gradske skupštine i pretendent za funkciju gradonačelnika Davor Bernardić je izjavio da nije potrebno paničariti jer Zagreb sigurno neće biti u kolapsu ako postoji ijedan odgovoran čovjek u upravi.

- To samo pokazuje kako se raspolaže gradskim novcem. Pokušava se stvoriti nered i u taj nered uvući apsolutno sve. No ovo je, nažalost, dokaz o stanju gradskih financija. Ovaj dug postoji već pet godina - rekao je Bernardić.

Decentralizirani novac

S druge strane gradonačelnik Milan Bandić priča drugu priču. Tvrdi kako ne samo da Grad nije dužan državi niti lipe, nego da je Ministarstvo financija Gradu dužno 200 milijuna kuna jer je Grad 2007. i 2008. godine uplaćivao nepotrošena decentralizirana sredstva u državni proračun.

Zbog toga smatra da se nad Zagrebom provodi pravno, financijsko i moralno nasilje. Objasnio je da je od početka 2007. porez na dohodak u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:45