INICIJATIVA KOMADINE

Hoće li SDP na lokalnim izborima podržati Tomaševića? Čini se da je došlo do podjele...

Potpredsjednici zagrebačkog SDP-a V. Nađ i D. Pandek imaju suprotna mišljenja: Nađ nije, a Pandek jest za Tomislava Tomaševića
 Darko Tomas/Cropix

Nakon što je SDP doživio potop na parlamentarnim izborima u jednoj od svojih najčvršćih utvrda - Gradu Zagrebu - u kojem su osvojili samo tri mandata dok ih je HDZ osvojio čak pet, u SDP-u se ozbiljno razmišlja što učiniti da na lokalnim izborima koji su već u svibnju iduće godine ne prođu još lošije.

V.d. predsjednika stranke Zlatko Komadina za Jutarnji list je izjavio kako se na izborima pojavila nova ekipa i stvorila se percepcija da je SDP-u lijevo krilo pomalo pobjeglo, da su ljudi iz platforme Možemo! pravi borci za Zagreb, dok se glas SDP-a u Zagrebačkoj skupštini baš i nije čuo.

- Nije mi strano da SDP na izborima za Zagreb podrži Tomislava Tomaševića iako vjerujem da će SDP-ovcima u Zagrebu to biti strano - rekao je Komadina.

Djelomično je u pravu. Potpredsjednica zagrebačkog SDP-a Vesna Nađ rekla je da se ne slaže s njim i da moraju imati svojeg kandidata.


- Gordan Maras je kao predsjednik zagrebačke organizacije po funkciji kandidat za gradonačelnika, no hoće li to doista biti, odlučit će stranačka tijela. Još je prerano da guramo Tomaševića - rekla je Vesna Nađ.


Njezin kolega iz Predsjedništva zagrebačkog SDP-a Saša Molan malo je mekšeg stava. - O tome će se raspravljati na razini gradske organizacije. To je opcija koja je već viđena kad smo podržali Anku Mrak Taritaš, a kako će biti, odlučit će gradska organizacija u dogovoru sa strankom.

Prije toga imamo unutarstranačke izbore. Ranije smo gledali širi interes, a vjerujem da će i sada biti na stolu opcije koje idu na korist građana Zagreba. Kako Grad danas funkcionira je katastrofa i treba mu normalno vodstvo, normalna koalicija lijevog pola - kaže Molan.


- Svi smo svjesni opcija i mogućnosti, a kada dođe vrijeme, donijet ćemo odluku - zaključuje Molan.


Potpredsjednik zagrebačkog SDP-a Draženko Pandek dijeli stavove Zlatka Komadine.


Lijeve opcije

- U situaciji kada desne stranke na državnoj razini imaju zajedno više od 90 mandata u Saboru, ja osobno jesam za suradnju svih lijevih opcija. Čak mi se čini da je to nužnost ako se želi bilo što postići. Što se tiče Zagreba, rekao bih da ima dosta dodirnih točaka platforme Možemo! i SDP-a, a mene prije svega zanima razmjena ideja i usuglašavanje o njima i viziji Zagreba u budućnosti.

Nakon toga se može razgovarati o daljnjoj suradnji, eventualnom zajedničkom kandidatu i o tome tko bi to bio - kaže Pandek i navodi da o suradnji i osobi kandidata odlučuje Gradski odbor zagrebačkog SDP-a.
Predsjednik zagrebačke organizacije Gordan Maras kratko je izjavio da nema komentara.


No, zato je član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić vrlo otvoreno rekao da Maras ne može biti SDP-ovo rješenje za Zagreb. Podsjetimo, Maras nije ušao u Sabor, a na izborima je dobio samo 2832 glasa. Tomislav Tomašević je dobio 19.627 glasova, više nego Maras i Davor Bernardić zajedno.


Nužne promjene

- Mislim da se SDP nakon neuspjeha na parlamentarnim izborima ne smije s time pomiriti. Moramo preuzeti grad Zagreb i to nam mora biti odskočna daska za daljnje izborne cikluse. SDP za to ima snage, potencijala i ljudi. Novoizabrano vodstvo SDP-a na državnoj razini mora se odmah posvetiti lokalnim izborima, posebno u Zagrebu, i učiniti nužne promjene u toj organizaciji - kaže Ivo Jelušić i dodaje kako bi te promjene trebalo napraviti već u listopadu.


- Kada novi predsjednik SDP-a bude izabran, treba sjesti i razgovarati s vodstvom Zagreba. Ako se pokaže da nije spremno na promjene, treba raspustiti cijelu organizaciju. U zagrebačkom SDP-u ima kvalitetnih ljudi, ali nisu dobili pravu priliku - ustvrdio je Jelušić.


Kandidat za predsjednika SDP-a Peđa Grbin kaže da za Zagreb nije rješenje micanje Bandića kako bi uzjahao HDZ. - To nije rješenje za Zagreb niti za SDP. Što je prije moguće, a najkasnije nakon unutarstranačkih izbora, treba pokrenuti razgovor sa svim normalnim strankama da se zajednički izađe na izbore kako bi se Zagreb oduzeo kriminalcima - rekao je Grbin.


Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas smatra da SDP kao najveća oporbena stranka mora imati vlastitog kandidata za gradonačelnika Zagreba. - Moramo se oporaviti i pokazati snagu na izborima u Zagrebu - zaključio je Vukas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 14:37