PREMIJER U ODLASKU

'AKO SAM I PREVARIO KARAMARKA, ON JE JEDINI KOJEG SAM 'ZAVALJAO' Ispovijest Zorana Milanovića nakon gubitka vlasti

Milanović ističe kako tijekom pregovora s Mostom nikada nije želio pristati na takozvanu tripartitnu vladu niti je u jednoj fazi pregovora ozbiljno razmišljao da SDP bude u koaliciji s HDZ-om
 Boris Kovačev / EPH

Ako se ponovno ne dogodi neki dramatičan preokret, za desetak će dana doći do promjene vlasti. SDP i njegovi koalicijski partneri otići će u parlamentarnu opoziciju i Zoran Milanović predat će dužnost predsjednika Vlade.

'Kad sam prvi put ušao u ured predsjednika Vlade osvijestio sam da jednog dana neću biti premijer. Zato nemam s tim nikakav emocionalni problem, nisam se intimizirao s prostorom u kojem sam radio četiri godine. Političar sam i lider velike hrvatske stranke, a politički život nije samo biti premijer', rekao je Milanović u intervjuu za Novi list.

Milanović ističe kako tijekom pregovora s Mostom nikada nije želio pristati na takozvanu tripartitnu vladu niti je u jednoj fazi pregovora ozbiljno razmišljao da SDP bude u koaliciji s HDZ-om. 'Igrao sam igru i to pošteno. Kao najjača strana u tim pregovorima htjeli smo znati kamo to vodi, a opcija su bili i novi izbori. Na kraju je Most ili netko u njihovo ime donio ovakvu odluku i neka im bude tako', kaže Milanović.

Tvrdi kako nije u pregovorima prevario Karamarka. ''Ako i jesam, onda je on prvi kojeg sam uspio 'zavaljati'', kaže Milanović.

Na upit misli li preuzeti vlast bez novih izbora Milanović je rekao: “Moguće je. Ne želim spekulirati, ali ovo što se događa u Hrvatskoj, ta Vlada koja se sastavlja, nije normalno. Zato moramo u svakom trenutku biti spremni ponuditi se Hrvatskoj.”

Opet će se kandidirati za predsjednika SDP-a, kojem je na čelu osam i pol godina jer ‘misli da u ovom trenutku može dati stranci jako puno’.

“Uspoređujem ono što sam zatekao s ovim što danas imamo. U međuvremenu smo ostvarili baš sve. Imali smo veličanstvene pobjede i tijesne poraze”, rekao je Milanović Novom listu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 08:42