NACIONALNI STADION

ARHITEKT HRVOJE NJIRIĆ 'Moj 'Plavi vulkan' Bandiću nije dobro sjeo. Ali to je odlično za Zagreb'

Lokacija na Kajzerici je sjajna, a stajat će 200 milijuna eura, što je ništa prema 400 milijuna za rekonstrukciju Maksimira!

Arhitekt Hrvoje Njirić za naš je razgovor odabrao plac na Kvatriću. U blizini živi, tamo mu je i studio, u tom je kvartu i odrastao. Nogometni je navijač, odlazi na Maksimir na gotovo sve Dinamove utakmice. Ipak, zagovara stadion na Kajzerici na čijem je natječaju njegov rad premoćno pobijedio. Projekt ‘Plavi vulkan’ aktualiziran je posljednjih dana, budući da se počelo pričati o hrvatskoj kandidaturi Euro 2020. i mogućim gradovima za kandidaturu. Gradonačelnik Milan Bandić prihvatio je ovu ideju Hrvatskog nogometnog saveza, s kojom se složio i ministar Željko Jovanović.

- Zagreb je spreman - moglo se jučer čuti Bandića. Uz Kajzericu i Maksimir spominjala se i treća opcija, izvan grada. No, za Njirićev se projekt nedavno javno zalagala i zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin. A i sam Njirić smatra da će se protagonisti ove priče odlučiti za opciju za koju je proveden natječaj. Hrvoje Njirić je jedan od najtalentiranijih arhitekata svoje generacije, višestruko nagrađivan, bilo da je riječ o stambenim projektima u Gračanima i Markuševcu, bilo o vrtiću Medo Brundo u Retkovcu. U međunarodnim arhitektonskim krugovima puno znači što mu je poseban broj posvetio španjolski El Croquis.

Zašto Kajzerica, a ne Maksimir?

- Nema tu velike dvojbe. Koliko god bili sentimentalni prema Maksimiru, koji nam ionako posljednjih godina ne nudi priredbe za pamćenje, neka druga lokacija sigurno ima prednost ako može ispuniti sve uvjete koje nalaže Uefa. Lokaciju na Kajzerici netko će vidjeti kao pragmatičan odabir ‘velike ledine s kojom ne znamo što bismo’, no radi se o vrhunskoj gradskoj lokaciji za takav sadržaj.

Problem je to što je Kajzerica posve neplanski sagrađeni dio grada, spominjala se kao loš primjer urbanizma...

- Generalni urbanistički plan grada Zagreba sasvim jasno definira to područje kao središnji gradski prostor. U sagledavanju potencijala nekog prostora moramo uzeti u obzir blisko buduće vrijeme. Grad će se i dalje širiti prema jugu, pa će ta lokacija postajati sve centralnijom. Osim toga, vidimo da i rubna pozicija Arene ne smeta dostupnosti i posjećenosti.

No, uz Arenu su se spominjali dugovi?

- Govorim o dostupnosti, a ne o kreiranju javnih programa i logistici javnih priredbi. Uostalom, dobri koncerti ili sportski sadržaji uvijek će rasprodati Arenu.

Smještaj stadiona na Kajzerici unaprijed je imao niz problema: nedostatak brojnih infrastruktura, parkirališta i komercijalnih sadržaja...

- To nisu problemi, nego logičan slijed razvoja nekog dijela grada koji bi trebalo poduzeti i bez gradnje stadiona. Sretna je okolnost što ima dovoljno mjesta da se zadovolje svi nužni tehnički i komunalni uvjeti koje u stisnutoj situaciji Maksimira ne možemo ostvariti.

Bi li se, ako dođe do realizacije, dio paviljona na Velesajmu trebao rušiti?

- Rušile bi se tri najzapadnije skladišne hale koje nemaju osobitu arhitektonsku vrijednost. Za preostali dio Velesajma trebalo bi hitno izraditi prostorno-progamsku studiju preobrazbe u prostor osobitog gradskog interesa, vodeći, naravno, računa o vrijednosti pojedinih izložbenih paviljona kao spomenika poslijeratnog modernizma. Ali to je, nažalost, slučaj i u nekim drugim vitalnim područjima grada gdje odsutnost vizije i planske provjere koči svaki razvoj i eventualnu preobrazbu Zagreba u velegrad. Zagreb nema artikuliranu viziju i identitet još od vremena Vladimira Antolića, dakle otprije 50-ak godina. Dok nema ove vizije, jedina metoda koja bi pridonijela nekoj sintetskoj slici i predodžbi grada je aktiviranje pojedinih mjesta.

Je li vas itko zvao da vam kaže da će se graditi vaš stadion?

- Ne.

Zamjenica Milana Bandića, Vesna Kusin, spominjala je vaše ime kada se pričalo o stadionu. Imate li saznanja što se o tome misli na državnoj razini?

- Nemam saznanja o tome ni na gradskoj, ni na državnoj razini, osim da sam, nakon što je gospođa Kusin u superlativima govorila o našem projektu, pokušao nekoliko puta bezuspješno stupiti u kontakt s njom. Mislim da Bandiću projekt već od prvoga dana nekako nije dobro sjeo, ali ne znam što je uzrok.

Gradonačelnik Bandić spomenuo je i treću opciju. Što mislite o tome?

- Treća opcija je besmislena, a osim toga, nije ni legitimna jer za nju nije proveden natječaj.

Ima li vaš stadion dovoljno mjesta za eventualni Euro 2020. godine?

- Moguće je sagraditi spominjanih 55.000 mjesta jer je natječajni rad projektiran za kapacitet od 50.000 sjedala.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:02