SAMO U NEDJELJNOM

Bizarna gradnja posvađala selo: ‘Hitno nam treba nova mrtvačnica. Samo nismo sigurni treba li biti na glavnom trgu!’

Stara mrtvačnica nalazi se na klizištu i zatvorena je. Sada sprovodne kolone moraju putovati 10 kilometara, i cijela Sv. Jana želi novu, gdje god ona bila
 Marko Miščević/CROPIX

U našem mentalitetu zapisano da je uvijek kriv netko drugi, ali u ovoj priči je, kako se čini, temelj problema uistinu jedna administrativna odluka tadašnje Austro-ugarske, koja se 100 godina kasnije uspjela izroditi u svađu stanovnika mirnog svetojanskog kraja podno Samoborskog gorja.

A uzrok svađama, spletkama, interesima, tužbama i nizu zavrzlama, zbog kojih je čak po hitnom postupku intervenirao Sabor RH je - nepostojeća mrtvačnica!

Ta priča, dostojna da se o njoj napiše roman, traje zadnjih 20 godina, točnije od 1991. kada je izrađen projekt za gradnju mrtvačnice u Gorici Svetojanskoj, na mjestu središnjeg trga cijele općine Sveta Jana koja broji 14 sela. No, zašto bi, pitate se, nekog zanimala mrtvačnica i lokalni sukobi, kakvi su uobičajeni u većini naselja? Zato što bi uskoro zbog istog razloga mnoga hrvatska mjesta mogla biti poprište zavade među dotad dobrim prijateljima, susjedima...

U čemu je stvar? Stara mrtvačnica, koja je u tako katastrofalnom stanju da je opasno po život prilaziti joj, slažu se svi stanovnici Svete Jane, više nema smisla. Treba je srušiti i napraviti novu. E tu dolazimo do srži sukoba, koji je od lokalne, prešao na nacionalnu razinu. Jedna grupica ljudi, mahom članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva, ne želi da se gradi ispred njihovog dvorišta, točnije između crkve Sv. Ane i DVD-a.

Oni žele da se sruši postojeća i na njenom mjestu napravi nova mrtvačnica. Međutim, stara, izgrađena 1964. između crkve i mjesnog groblja, nalazi se na klizištu, kao i groblje. U to smo se uvjerili, promatrajući duboke pukotine na crkvi, a to su dokazale i studije. Argumenti vatrogasaca su sljedeći: mrtvačnica bi nam blokirala izlaz kola, mi tu namjeravamo izgraditi dječje igralište, klupice, feštati sa ekipom... Ostala dva argumenta su, međutim, mnogo zanimljivija.

- Mi ovdje radimo kotlovinu. Zar bi vi tu jeli pored mrtvaca? Pa tu se rade veselice. Kako bi to izgledalo? - govori nam Ivan Težak, predsjednik DVD-a, ispred petoro okupljenih protivnika izgradnje moderne mrtvačnice na toj lokaciji.

Polemika u Saboru

- Pa to je sukob slavlja i pijeteta prema mrtvima. To je sotonizam! Oni koji tu žele mrtvačnicu valjda su budisti, vjeruju da je smrt put prema novom životu. Reinkarnacija? Pa mi smo valjda još katolička zemlja - nadovezao se drugi, inače vođa skupine protivnika, koji je inzistirao da mu ne spominjemo ime jer radi u državnoj službi.

Pod budistom je, kaže, mislio na SDP-ovog gradonačelnika Jastrebarskog Mihaela Zmajlovića, pod čije područje spada i Sveta Jana. Na njega je sasuo krivnju, izbacujući iz aktovke papire, razne dokumente, poništene dozvole, žalbe i odluke.

OK, mislimo si, ajmo mi to malo skratiti i pitamo ih kada je i zašto situacija zapravo “zakuhala”.

Izbacuju nam novinske članke. Na jednom naslov: Vlada mijenja Zakon zbog pogodovanja Mihaelu Zmajloviću zbog slučaja mrtvačnice u Svetoj Jani?

Riječ je bila o nedavnoj polemici u Saboru oko izmjena Zakona o grobljima.

Cijelo jutro naši su zastupnici raspravljali o izmjeni tog Zakona, kojim se želi omogućiti da se u nedostatku prostora, mrtvačnice, krematoriji i prostorije za ispraćaj umrlih grade i izvan groblja.

Suludi zakon

Laburist Zlatko Tušak prozvao je vladajuće da zakon žele izmijeniti kako bi pogodovali SDP-ovom gradonačelniku Zmajloviću, predsjedniku saborskog Odbora za gradnju i prostorno uređenje. Uključili su se, naravno, i HDSSB-ovci, nastala je vika i dreka...

Zatim nam puštaju snimku jednog radijskog intervjua HNS-ovog ministra graditeljstva Ivana Vrdoljaka u kojoj kaže:

- Mislim da mrtvačnica nema što raditi na glavnom trgu. To je nemoralno. To znači da netko može i na vrhu Sljemena napraviti mrtvačnicu ako mu se prohtije! Rješenje je da se napravi najbliže groblju - govori nam Vrdoljak putem diktafona.

- Eto vidite. I Vrdoljak kaže da je taj zakon sulud i nenormalan. I inspekcija graditeljstva je odlučila da je to nezakonito - govori nam glavni u skupini protivnika mrtvačnice na trgu, onaj koji je želio da mu ne spominjemo ime. No, to je bilo prije nego što je Sabor izmijenio Zakon o grobljima, pa sva ta rješenja padaju u vodu.

- Vlast radi pritisak, žele nas slomiti. Ali naša želja za životom je jača nego njihova za smrću! - odjednom povikne Nikola Repar, jedan iz grupe, što je u kombinaciji groblja iza nas i crkve ispred, izazvalo trenutnu jezu.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 13:36