PIŠE ANTE TOMIĆ

Tko je iz HDZ-a šarao po zahodu: U Lisinskom, umjesto ‘Stravinski je šupčina’, osvanuo je grafit ‘Jaco odlazi’

Bivša predsjednica Hrvatske demokratske zajednice rasplakala se pred novinarima, otkrivajući pod kakvim je neljudskim pritiskom bila posljednjih nekoliko mjeseci i kakve su joj ružne i nepoštene stvari činili prije nego što su je smijenili na saboru stranke u Lisinskom. Saznali smo tako da su joj pisali i poruke na zidovima zahoda koncertne dvorane, što je široko rašireno sredstvo političke borbe, ali potpuna novost za Lisinski

Ljubitelji klasičnog repertoara, znate i sami, nemaju običaj u pauzi priredbe otići na zahod pa, dok mokre, iznad pisoara, onako uzgred, napisati: “Stravinski je šupčina!” ili “Tko bi jebo drugu violonisticu, neka povuče crtu”. I zaista, nakon što je Jadranka Kosor zacmoljila, jedan je fotoreporter otišao na lice mjesta i uslikao inkriminirane grafite, sasvim usamljene na čistom bijelom zidu. Tu piše “Jaco odlazi!” i još nešto o, čini mi se, Ivi Sanaderu, a što, nisam uspio odgonetnuti. Autor je očito bio u velikoj žurbi i strahu i nešto se ušeprtljao dok je olovkom na žbuci izražavao svoja politička opredjeljenja.

Tipovao bih na Jandrokovića

Svejedno, morate se zadiviti njegovom činu. Zamislite, molim vas, koliko je hrabrosti trebalo da u klozetu, pri maloj nuždi, dok žive duše nema oko tebe, takvo što napišeš na zid? Čovjek je vjerojatno premro od užasa. Ruke su mu tako drhtale da se možda malo i zapišao oko šlica. Jer, vidite, treba i vještine za to, u desnoj držati pisaljku, a u lijevoj miška i s oba alata biti precizan. A ona druga poruka, ono o Sanaderu, zacijelo je ispala onako nespretna jer je pisac morao bježati. Nagađam da je iznenada zašumio vodokotlić u nekoj od kabina iza njega i on je iznenada shvatio da nije sam u sanitarnim prostorijama, pa je izbezumljeno umakao, u trku se zakopčavajući.

E, sad, tko je to bio? Nije lako doista od toliko pristojnih i pametnih, časnih i istinoljubivih članova herojske Hrvatske demokratske zajednice naći onoga tko bi učinio nešto tako nedostojno da po zahodskim zidovima šara ime aktualne predsjednice. Između dvije tisuće i dvjesto izaslanika na saboru stranke, u užem krugu sumnjivaca naposljetku bi se našlo jedva možda dvije tisuće i sto devedeset devet, jer valja razumno pretpostaviti da Jadranka Kosor vjerojatno ipak ne bi napisala “Jaco odlazi!”

Da mene pitate, ja bih tipovao da je počinitelj nekadašnji ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković. Klozetski grafit nekako mi traži osobu njegovih iznimnih ljudskih kvaliteta, njegove smionosti, odlučnosti i moralne čvrstine. Lijepo ga mogu zamisliti kako piše na zidu i nakon toga hitro odlazi da se svojom vragolijom šapatom pohvali Tomislavu Karamarku , kandidatu u čiji je tabor nedugo prije pretrčao, kad je nedvojbeno postalo jasno da on pobjeđuje na izborima za stranački vrh.

“Napisao sam ‘Jaco odlazi’”, reče tiho Jandroković Karamarku, jedva se suzdržavajući da ne prasne koliko mu je smiješan njegov podvig.

“Di?” začudi se Karamarko.

“U zahodu.”

“U muškom ili ženskom?”

“U muškom.”

“Ali, ona ide u ženski”, namršti se Karamarko.

Kolumnu Ante Tomića u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 08:00