KOŠARKAŠKA LEGENDA VJERUJE DA MOŽE SPASITI DRŽAVU

‘Bandiću, podrži nas! U Sarajevu će stasati novi Dražen Petrović’

Zoran Moka Slavnić vodi košarkašku akademiju koja će stajati na granici Federacije BiH i Republike Srpske, čiji je cilj povezati nekad zaraćene strane

Lijevo je Bulevar Mimara Sinana, džamija Dobrinjskih gazija i Ulica Hakije Turajlića, po ministru ubijenom u siječnju 1993. kod sarajevskog aerodroma. Desno je Karađorđeva, Stefana Nemanje, Draže Mihailovića. Tu na samoj međuentitetskoj liniji u Sarajevu, na granici između Federacije BiH i Republike Srpske, grupa entuzijasta zamislila je mjesto druženja mladih iz svih dijelova BiH i čitavog svijeta. Ekipa koja već nekoliko godina s košarkaškom legendom Zoranom Slavnićem u Sarajevu organizira ljetni košarkaški kamp za mlade, odlučila je baš tu, na ratnoj liniji razdvajanja nedaleko od sarajevskog aerodroma, podignuti Košarkašku akademiju. BiH je presiromašna da bi to financirala i zato pokreću veliku akciju “100 gradova svijeta za Sarajevo”, u namjeri da animiraju gradonačelnike širom svijeta da im pomognu ostvariti san.

Tragovi granata

Na mjestu nekadašnje kasarne JNA u Lukavici “Slaviša Vajner Čiča”, na samoj entitetskoj liniji, dva kilometra od zračne luke Butmir, do kraja 2016. trebala bi biti sagrađena košarkaška akademija s pratećim sadržajima, hostelom i prostorima za druženje. Akademiju će voditi Zoran Moka Slavnić, slavni košarkaš i trener Šibenke i Jugoplastike, koji je zajedno s Krešimirom Ćosićem, Draženom Dalipagićem, Draganom Kićanovićem i Mirzom Delibašićem 70-ih osvajao medalje na olimpijadama i svjetskim i europskim prvenstvima, a kasnije kao trener uspješno vodio klubove od Grčke do Španjolske.

Kompleks će nositi ime Srđana Aleksića, mladog vojnika iz Trebinja koji je ubijen u siječnju 1993., kada je ustao u zaštitu prijatelja Bošnjaka kojeg su maltretirali drugi srpski vojnici. O tom slučaju lani je snimljen film “Krugovi” u režiji Srđana Golubovića, s Leonom Lučevim i Nebojšom Glogovcem. Film je osvojio niz nagrada po svjetskim festivalima, među ostalim i onu ekumenskog žirija u Berlinu.

- Ovdje na rubu Sarajeva, gdje su tragovi granata još uvijek vidljivi golim okom, ime Srđana Aleksića trebalo bi biti simbol onoga pozitivnoga što nadilazi nacionalne granice - tumači Jezdimir Milošević, predsjednik Košarkaške fondacije Fenix. Milošević je na čelu grupe entuzijasta, bivših košarkaša, trenera ili nevladinih aktivista, koji su se udružili prije četiri godine s idejom da pomognu mladim talentiranim košarkašima u BiH. Jer nakon slavnih dana u 70-im i 80-im godinama košarka je u BiH, kao i u čitavoj regiji, zapala u žešću krizu iz koje godinama nema izlaza.

Jezdimir Milošević

- To što želimo nije samo košarkaška akademija: želimo da to bude mjesto okupljanja mladih iz BiH, regije, ujedinjene Europe i čitavog svijeta - poručuju u Fenixu.

Treninzi s Draženom

Zoran Slavnić ističe da ga je ideja ekipe Fenixa fascinirala. - Ta ideja veća je od sredine u kojoj je nastala. Moj dragi prijatelj Jezdimir s tom je idejom nadrastao i Beograd i Zagreb i pola Europe. Za inicijativu za okupljanjem mladih bez nacionalnih granica, samo na osnovi talenta, imam jedno veliko, veliko bravo! Spreman sam pomoći, jer znam kako se radi s mladima - rekao je Slavnić za Nedjeljni. Kao bivši igrač i trener Šibenke smatra se da je puno pridonio razvoju košarkaškoga genija Dražena Petrovića, s kojim je dvije godine svakodnevno trenirao, a zaslužan je i za karijere Tonija Kukoča i Dina Rađe.

Jezdimir Milošević kaže da su u samom startu, od osnivanja fondacije Fenix 2010., imali viziju osnivanja akademije. No ove se godine sve poklopilo: 2014. se obilježava 100 godina od sarajevskog atentata i 100 godina od početka Prvoga svjetskog rata. Osim toga, dva Sarajeva dobila su organizaciju Zimskoga europskog festivala mladih 2017., pa su shvatili da se i njihova ideja u to može dobro uklopiti, jer su zamislili akademiju financirati zahvaljujući hostelu, koristeći prednost blizine aerodroma i toga što u Istočnom Sarajevu nema ni jednog hostela. Za izvansportske aktivnosti osnovali bi nevladinu organizaciju Omladinska mreža 100, koja će svojim projektima okupljati mlade iz čitavog svijeta.

Prvo su krenuli s košarkaškim kampom na Bjelašnici za kadete, dečke od 15 do 17 godina, a potom su obnovili i turnir Kup prijateljstva Radivoja Koraća i na njega doveli najpoznatije europske ekipe, Barcelonu, CSKA iz Moskve, Cibonu i Partizan. Za omladinski kamp izabrali su Bjelašnicu, olimpijsku planinu koja je s nadmorskom visinom od 1270 metara idealna za bazične pripreme sportaša. I jugoslavenska reprezentacija nekad je tu dolazila na pripreme i odatle kretala u pohode na olimpijske, svjetske i europske medalje. U kampu u hotelu Maršal na Bjelašnici od 2011. dosad je sudjelovalo 200 mladih košarkaša i košarkašica iz 15-ak zemalja s četiri kontinenta. Dosta je djece roditelja podrijetlom iz BiH koji su zbog rata rasuti po čitavom svijetu, pa ih roditelji šalju u Sarajevo zbog košarke, ali i druženja.

Direktni marketing

U posljednje dvije godine organizirali su međunarodni košarkaški turnir za kadete Kup prijateljstva Radivoja Koraća, prve košarkaške legende na ovim prostorima koji je poginuo 1969. u Semizovcu kod Sarajeva. Kao što su većinom “direktnim marketingom”, od usta do usta, došli do sudionika kampa, tako su bosanskom inventivnošću došli i do Barcelone i Rudyja Fernandeza, bivše NBA zvijezde koja danas igra za Real Madrid. Obratili su se za pomoć poznatom sportskom novinaru Vladimiru Stankoviću, prvom portparolu Eurolige koji danas živi u Barceloni, autoru knjige po kojoj su snimljeni film i serija “Montevideo, bog te video”. Stanković im je pomogao doći do Marca Calderona, trenera kadeta Barcelone, a Calderon im je bio veza do svog zeta Rudyja Fernandeza. Prvo su kadeti Barcelone sudjelovali na turniru Radivoja Koraća u Sarajevu, a onda je lani najuspješniji mladi košarkaš s Fenixova kampa otišao u Fernandezov kamp koji on svake godine organizira u Palma de Mallorci.

- Prvi je otišao u Palma de Mallorcu Selvedin Planinčić, koji s roditeljima živi u Montrealu u Kanadi. Danas ima 17 godina i 208 centimetara, a još raste - tumači predsjednik košarkaške fondacije Fenix. Mladog Planinčića preporučili su Košarkaškom savezu BiH jer smatraju da bi mogao biti budući reprezentativac.

A kad su već došli do Barcelone, više ni ostalo nije bio problem. - Kad smo nakon toga zamolili CSKA i kad su oni u Moskvi vidjeli da će na turniru sudjelovati Barcelona, Bosna, Cibona i Partizan, prihvatili su poziv - kaže Jezdimir Milošević. On tumači da je Cibona i dalje veliki brend. Hrvatska danas ima Cedevitu, koja zbog velikih ulaganja vlasnika Emila Tedeschija puno znači za hrvatsku košarku, no Cibona je i dalje Cibona. Kao u nogometu Manchester United: on ostaje Manchester United i ako je pretposljednji u ligi - tumači Milošević.

.....

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:23