TAJNA MILIJUNSKE LJUBAVI HEP-A I MONTINGA

‘Već godinama Montingu daju posao servisiranja Toplane, a uvijek su pet milijuna skuplji od konkurencije’

Šef Montinga je Vedran Bušić, sin bivšeg predsjednika NO-a Ljube Bušića koji je bio uhićen pod optužbom za davanje mita nekadašnjem šefu HEP-a Ivanu Mravku
 Tomislav Krišto/CROPIX

Kada u HEP-u odluče raspisati javni natječaj za remont i servisiranje Termoelektrane i Toplane Zagreb težak na desetke milijuna kuna, na umu im je samo jedno. Ušteda? Ne. Najpovoljniji ponuđač? Nikako. Izbjegavanje moguće afere? Apsolutno ne. Uglavnom razmišljaju o jednom ponuđaču. Tvrtki Monting. Sjećate li se te tvrtke?

Riječ je o kompaniji čiji su nekadašnji čelnici, predsjednik Nadzornog odbora Ljubo Bušić i direktor tog poduzeća Ante Matić, bivšem predsjedniku Uprave HEP-a Ivanu Mravku i njegovom suradniku direktoru HEP Proizvodnje Petru Ćubeliću dali 600 tisuća kuna za dobivanje posla održavanja zagrebačke Termoelektrane. Trebali su još 300 tisuća, ali je tada Mravak iznenada uhićen pa je stopirana zadnja faza isplate. Uhićeni su se tada branili kako se nije radilo o mitu za direktora HEP-a, nego o donaciji za HDZ. Ubrzo se i ispostavilo da je tih 600 tisuća kuna završilo u HDZ-ovom crnom fondu.

I tadašnji predsjednik Uprave HEP-a, i čelnici Montinga prvo su završili u zatvoru, da bi se kasnije nagodili sa Uskokom. Od tada su se promijenilia dva predsjednika uprave HEP-a, došlo je i do nekih promjena u vodstvu Montinga. I kada bi čovjek pomislio da su takve stvari prošlost, da slične afere više ne mogu proći u HEP-u, da sadašnji menadžment tog javnog poduzeća radi po zakonu i po načelu dobrog upravljanja, na pomolu je, tvrdi naš sugovornik iz tog javnog poduzeća, nova afera. I opet su uključeni slični akteri.

Tri ponuđača

Na čelu HEP-a danas je HNS-ov kadar Tomislav Šerić, dok tvrtkom HEP Proizvodnja, pod koju pripada Termoelektrana Zagreb, rukovodi Nikola Rukavina. Montingom pak danas upravlja sin ondašnjeg predsjednika NO-a Vedran Bušić. Kako nam objašnjava duboko grlo iz HEP-a, riječ je o sumnjivo kreiranim natječajima.

Prema dokumentaciji koje je dobio Jutarnji list, radi se o natječaju “Strojarsko preventivno i korektivno održavanje i remonti u pogonu TE-TO Zagreb” koji je prije nekoliko mjeseci raspisala HEP - Proizvodnja, Sektor za termoelektrane, Termoelektrana-Toplana Zagreb. Natječaj je bio procijenjen na 45 milijuna kuna bez PDV-a, a posao je trebala dobiti tvrtka koja ponudi najnižu cijenu. Ugovor bi bio potpisan na dvije godine. Pregled pristiglih ponuda započeo je 31. ožujka ove godine, kada je ustanovljeno da su se na natječaj javila tri ponuditelja.

Tvrtke Alstom Hrvatska i Monting ponudile su 44.691 milijun kuna. Bilfinger Đuro Đaković Montaža taj je posao planirao odraditi za 44.958 milijuna kuna. Zajednica ponuditelja Montmontaža, Turbomehanika, Montmontaža Zavartek i Zaklady Remontowe Energetyki smatrala je da taj posao stručno može obaviti i za 39.781 milijun kuna.

Iako su bili uvjerljivo najpovoljniji, za gotovo pet milijuna kuna od druge najpovoljnije ponude, zajednica koju je predvodila spomenuta Montmontaža ostala je kratkih rukava.

Dva su isključena

Posao je, odlučila je komisija koja je pregledavala pristigle ponude, dobio Monting. Razlog? U HEP-u su odlučili da ostala dva ponuđača jednostavno isključe. Analizom je utvrđeno, stoji između ostalog u izvješću HEP-a, da Bilifinger ne dokazuje da je u posljednje tri godine izvršio tražene radove na termoenergetskim objektima te da nisu dokazali da raspolažu tehničkim stručnjacima ili tehničkim odjelima. Pet milijuna ušteda za taj posao koliko bi im donio da su odabrali Montmontažu & co, u HEP-u su odlučili odbaciti jer im ovaj ponuditelj navodno nije dostavio ‘popis značajnijih ugovora o izvršenim uslugama remonta ili rekonstrukcija’ sličnih postrojenja kakva je Termoelektrana - Toplana Zagreb.

Kada smo kontaktirali Montmontažu, ondje su bili iznenađeni informacijama kojima barata Jutarnji list. Kratko su odgovorili da zasad ne žele komentirati najnoviju aferu jer još traje rok za žalbe. Iz izvora bliskog toj kompaniji, doznajemo kako je Montmontaža d.d. na natječaju zadovoljila sve uvjete i to s nekoliko referenci.

Zašto je onda posao dodijeljen pet milijuna skupljem Montingu?

Naše duboko grlo u HEP-u upućeno u problematiku objašnjava da kada netko hoće namjestiti natječaj, tada će ostale ponuditelje srušiti i zbog zareza upisanog na krivom mjestu.

- A takav model su primjenili i na ovom natječaju - tvrdi naš izvor.

Kakva je suradnja Montinga i HEP-a Proizvodnje?

Na stranicama HEP-a objavljeni su svi ugovori sklapani u 2011., 2012. i 2013. godini. U 2013. sklopili su osam ugovora temeljem javne nabave i jedan okvirni sporazum po kojem je Monting odradio 13 poslova. Ukupno im je isplaćeno oko 43 milijuna kuna. U 2012. imali su i tri okvirna sporazuma, a odradili su 95 poslova. Uz to, s HEP-om je Monting sklopio i 16 ugovora na temelju javne nabave. Ukupno im je isplaćeno oko 58 milijuna kuna. U 2011. putem javne nabave potpisali su sedam ugovora. Isplaćeno je 14 milijuna kuna.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 22:49