SUDSKI EPILOG

AFERA KVIK I KVAK Utjecajnog menadžera Belupa oslobodili optužbi da je ilegalno ubio patke

Svjedoci su promijenili iskaze, a utjecajni Stanislav Biondić je na prekršajnom sudu ispitan kao svjedok, a ne kao okrivljenik
Stanislav Biondić u krugu
 Matija Dolenc / Podravski list

Prekršajni sud u Koprivnici odlučio je da Stanislav Biondić, poznati Belupov menadžer, gradski vijećnik i član Gradskog odbora HDZ-a, nije kriv za protuzakonito usmrćivanje dvije patke u naseljenom dijelu Drnja. Presuda je pravomoćna jer je Lovni inspektorat Ministarstva poljoprivrede, koji je nakon istrage podnio optužni prijedlog protiv Biondića, neobjašnjivo odustao od žalbe.

Promijenili iskaze

Epilog je to “afere Kvik i Kvak” nazvane po imenima koje su patkama dala drnjanska djeca. Prema optužnom prijedlogu, Biondić je 20. listopada 2013. pucao na divlje patke na udaljenosti od naselja manjoj nego što to predviđa zakon te se sumnjalo da je počinio ozbiljan lovni prekršaj pa mu je prijetilo i oduzimanje oružja. No prekršajni sudac Dario Kuzmić pravomoćno ga je oslobodio krivnje.

Tijekom suđenja svjedoci su promijenili iskaze koje su spornog dana javno davali, a Vedran Zlatar, lovni inspektor koji je provodio istragu, inače utjecajni član ludbreškog HDZ-a, Biondića je tijekom postupka ispitao kao svjedoka, a ne osumnjičenoga, pa je sudac Biondićev iskaz morao izuzeti iz spisa.

Biondić je strastveni lovac koji kod kuće ima pravi arsenal lovačkoga i drugog oružja jer je i dugogodišnji kolekcionar. Afera mu je nezgodno sjela jer mu je, u slučaju da su ga pravomoćno osudili, prijetilo sudsko oduzimanje lovačkog oružja. No na njegovu sreću to se neće dogoditi jer je pravomoćno oslobođen svake sumnje da je na patke pucao preblizu obiteljskih kuća. Tog jesenskog dana mještani Drnja upozorili su da je Biondić ustrijelio dvije divlje patke ispod mosta na potoku Gliboki odmah do obiteljskih kuća. Siniša Kovač i Mijo Kovačić požalili su se da je Biondić ustrijelio patke koje su djeca obožavala te su im nadjenula imena Kvik i Kvak. Posebno ih je, rekli su nam, zasmetalo što je pucao tako blizu kuća.

- Izašao sam van da provjerim što se dogodilo i vidio neposredno ispod mosta preko potoka Gliboki dva lovca koji su bili na suprotnoj strani potoka i moje dvije patke koje su upucane. Od prve kuće udaljenost na kojoj su patke upucane je tek nekoliko metara - bio je tada ogorčen Siniša Kovač.

Slično je ponovio i Mijo Kovačić, Kovačev punac, koji je tada tvrdio da je nemoguće da su patke upucane na dopuštenoj udaljenosti od 300 metara, kako je Biondić odmah tvrdio.

Lovna inspekcija nakon policijskog izvještaja pokrenula je istragu koju je vodio Vedran Zlatar. Istraga je trajala više od pet mjeseci i protiv Biondića je na kraju podnesen optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Koprivnici.

Na sudu je pak kao nezakonit dokaz iz rasprave i sudskog spisa izdvojen zapisnik o ispitivanju Biondića koji je obavio lovni inspektor Vedran Zlatar jer je Biondić ispitan kao - svjedok! Sudac je u presudi naveo kako je Zlataru kod prvog izlaska na teren upravo Mijo Kovačić pokazao mjesto s kojeg se pucalo. Prema procjeni lovnog inspektora, radilo se o udaljenosti manjoj od 50 metara od prve kuće.

No nalaz lovnog inspektora sudac nije uzeo kao dokaz jer Zlatar nije osobno vidio događaj za koji se teretilo Biondića. Na sudu je ispitan i Mijo Kovačić koji je promijenio izjavu koju je prije dvije i pol godine dao novinarima i lovnom inspektoru.

Čuo je pucanj

Izjavio je da ne može ništa reći jer se zbog proteka vremena više ničeg ne sjeća. Naveo je da je u vrijeme pucnja bio u svojoj kući i ne zna što se događalo vani, ali siguran je da nije vidio Biondića u lovu tog dana.

Siniša Kovač pak tijekom suđenja svjedočio je da nije vidio Biondića kako puca iz puške jer je također bio u kući i izašao je tek kad je čuo pucanj.

- Žao mi je jedinio djece jer nisam znao da su te patke njihovi ljubimci. Pokušao sam se na neki način i iskupiti za njihov gubitak. Srećom, na selu te uvijek netko vidi pa je tako bilo i u mom slučaju. Moja želja je da se o ovom slučaju više ne piše jer ću biti prisiljen zaštiti se - zaključio je Biondić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:05