AGROPROTEINKA UNIŠTAVA MESO KOD OMIŠA

AFERA MESO Prijavljeni veterinar: 'Istražitelji su znali za ovu mesnicu još lani'

- Za tu ilegalnu klaonicu mesa svi su znali već dulje od godinu dana - kaže veterinar koji je jedan od kazneno prijavljenih u velikoj akciji PNUSKOK-a uperenoj protiv mesne mafije u Splitu.

Istraga je završena još prošlog četvrtka, a grupu se sumnjiči za počinjenje 15 kaznenih djela. Naime, policija i istražitelji su u suradnji s Veterinarskom inspekcijom pronašli ilegalnu klaonicu u kojoj je bilo 1668 kilograma mesa koje nije imalo nikakve potvrde o zdravstvenoj ispravnosti. U legalnoj klaonici pronašli su čak pola tone mesa koje nije imalo papire o ispravnosti. Koliko je akcija bila ozbiljna potvrđuje činjenica da su u akciji uz PNUSKOK i USKOK te policiju sudjelovali i pripadnici mobilne jedinice granične policije i granični policajci iz Trilja i Imotskog, Veterinarski ured Split te Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja.

Pobjegao novinarima

Među prijavljenima je poznati omiški mesar Mile Utrobičić kojeg smo samo dan nakon objave PNUSKOK-a pronašli u njegovoj kući na terasi u zaseoku Slime u okolici Omiša. Za razgovor nije bio raspložen, pobjegao je u kuću, a njegova nas je mlađa supruga potjerala s posjeda i zabranila fotografiranje.

Međutim, veterinar koji je među kazneno prijavljenima tvrdi kako su ga pozvali samo radi asistencije pri očevidu u Milinoj mesnici. - Nije moj posao vršiti nadzor nad klaonicama, ja samo pregledavam meso u urednim objektima koji imaju sve papire i ako je sve u redu, stavljam pečat odobrenja na meso. Uostalom, za tu ilegalnu klaonicu kod Mile znala je i županijska veterinarska inspekcija i policija. Tko zna zašto su sada odlučili reagirati. Valjda da se promoviraju - rekao nam je pomalo prestrašeno.

Nove inspekcije

Za to vrijeme u dvorištu Utrobičićeve kuće bio je parkiran crni kamion Agroproteinke, zagrebačke tvrtke koja je jedina u Hrvatskoj ovlaštena za neškodljivo uništavanje, odnosno spaljivanje proizvoda životinjskog podrijetla. Samo nekoliko sati prije našeg dolaska u Slime kod Mile Mesara bila je još jedna u nizu inspekcija, na čelu sa županijskom veterinarskom inspekcijom. Što su ovog puta pronašli, nije bilo moguće doznati. No, sudeći po Utrobičićevoj povijesti, njega ni USKOK-ove i PNUSKOK-ove prijave neće spriječiti da se nastavi baviti ilegalnim mesom.

Nekoliko je puta već kazneno prijavljen.

Mesna banda poznata po razbojništvima i krađama

U srpnju 2011. trojac iz ove skupine počinio je razbojništvo u mjenjačnici na području Baške Vode te su ukrali oko 220 tisuća kuna dnevnog utrška. USKOK je policiji naložio provođenje dodatnih ispitivanja jer su sumnjali da bi mogli biti dio organizirane skupine. Skupina je kazneno djelo ponovila i u rujnu 2011. godine kada su ukrali radni stroj vrijedan 560 tisuća kuna. Nešto manje su “zaradili” prilikom pljačke benzinske postaje. Tamo su, naime, otuđili 14 tisuća kuna. U istom su mjesecu dva počinitelja ukrala kamionske gume vrijedne oko 300.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:54