TRAGEDIJA KOD CRIKVENICE

‘Austrijanku smo upozoravali, ponudili joj prijevoz do obale, ali ona je rekla - ne!‘

Austrijanki je pozlilo sat vremena nakon što je isteklo službeno vrijeme maratona. Ponuđen joj je prijevoz do obale, no ona ga je odbila

Riječ je o natjecanju u kojem sudjeluju i brojni rekreativci, budući da se radi o dionici od tri i pol kilometra koju, inače, sudionici otplivaju unutar sat i pol vremena

 /Privatna Arhiva

Austrijska državljanka C. H. preminula je u nedjelju u ranim večernjim satima pokušavajući završiti dionicu plivačkog maratona Šilo - Crikvenica koji se održava od 1910. na Veliku Gospu i ove je godine imao svoje 113. izdanje.

Riječ je o natjecanju u kojem sudjeluju i brojni rekreativci, budući da se radi o dionici od tri i pol kilometra koju, inače, sudionici otplivaju unutar sat i pol vremena, koliko traje službeno vrijeme maratona, a službeni rekord je 39 minuta i 15 sekundi. C. H. rođena je 1957. godine, a na maraton je došla sama te je odsjela u Šilu, na otoku Krku, odakle su plivači krenuli prema Crikvenici u 18 sati.

Austrijanki je pozlilo oko 20.35 sati, dakle sat vremena nakon što je isteklo službeno vrijeme maratona. Prema riječima organizatora, nju su, kao i sve natjecatelje, pratila tri barkajola koji brinu o sigurnosti učesnika. Iako su je, po isteku vremena, u 19.30 upozorili da je utrka gotova i ponudili joj prijevoz do obale, ona je to odbila, želeći otplivati do cilja. Međutim, oko 20.35 sati joj je pozlilo pa su je odmah ukrcali na barku i pod rotirkama prevezli do Crikvenice. Ondje ju je Hitna pomoć sat vremena pokušavala reanimirati, no bez uspjeha. Uzrok smrti starije plivačice odredit će se obdukcijom.

- Izuzetno mi je žao i izražavam ovim putem sućut njenoj obitelji i bližnjima. Svi smo potreseni zbog ovoga što se dogodilo. Iz pijeteta prema preminuloj otkazali smo dodjelu medalja i glazbu koja je trebala uslijediti nakon ceremonije - rekla nam je Marijana Biondić, direktorica Turističke zajednice Crikvenice, organizatora ovog događaja.

Na ovogodišnjem plivačkom maratonu, pored hrvatskih, sudjelovali su plivači iz 19 zemalja, a sudionici su različite životne dobi. Najstariji je ove godine bio 74-godišnjak, a najmlađi 10-godišnjak. Natjecale su se i čitave obitelji, plivala su i dva para blizanaca, 65 maloljetnika, a s područja Crikveničke rivijere sudjelovala su 42 plivača. Najbrži je ove godine bio Slovenac Nik Peterlin (1999. godište), koji je kroz cilj na Gradskom plivalištu u Crikvenici proplivao za 40 minuta i 50 sekundi.

Plivački maraton Šilo - Crikvenica je, inače, najstariji takav događaj na Jadranu, a ove je godine plivalo ukupno 349 natjecatelja i natjecateljica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:57