SUĐENJE MAMIĆIMA

Bivši njemački reprezentativac: ‘Isplate? Zoran mi je davao 100.000 eura mjesečno. U kešu‘

Na Županijskom sudu u Osijeku svjedočio je jedan od najpoznatijih stranaca koji je igrao u HNL-u

Jens Nowotny

 Jutarnji list

Jens Nowotny je za šest mjeseci boravka u Dinamu dobio ukupno milijun eura, od kojih mu je većina isplaćena u gotovini, koju je on potom sam uplaćivao na svoj račun.

Proizašlo je to iz svjedočenja ovog, nekadašnjeg nogometnog reprezentativca Njemačke, na Županijskom sudu u Osijeku, gdje je stigao u svojstvu svjedoka na suđenju svom bivšem suigraču iz Bayera Leverkusen Zoranu Mamiću, njegovom bratu Zdravku i još petorici optuženih da su iz Dinama nezakonito izvukli 19,1 milijuna eura.

Nowotny je do danas je ostao, vjerojatno, najzvučniji strani nogometaš koji je zaigrao u HNL-u. Njegov transfer u Dinamo, u ljeto 2006. godine, kada je na Maksimir došao kao brončani s netom završenog Svjetskog prvenstva u svojoj Njemačkoj bio je prava senzacija. No, osim što se sigurno nije nadao da će ta priča zbog problema s koljenom završiti već u siječnju 2007. godine, Nowotny sasvim sigurno nije očekivao da će mu hrvatska nogometna avantura 17 godina poslije donijeti ulogu svjedoka na suđenju. Ali, danas 49-godišnji, nekadašnji stoper u utorak je na osječkom sudu iznio svoj iskaz. Pri tome se većine toga nije sjetio, ali je na kraju potvrdio sve što su pred njega kao činjenice iznijeli, kako tužitelj USKOK-a Tonći Petković, tako i Filip Glavaš, branitelj Zdravka Mamića.

image

Jens Nowotny (arhivska fotografija)

Dragan Matić/Cropix

Nowotny je prvo ispričao kako je u Dinamo došao u kolovozu 2006. godine, ali je u listopadu ozlijedio koljeno te je nakon pregleda kod liječnika u Njemačkoj, kojeg je obavio u vrijeme Božića i kada mu je rečeno da će mu "prije ili kasnije otići prednji križni ligamenti‘‘, odlučio prekinuti karijeru te je s Dinamo u siječnju 2007. godine sporazumno raskinuo trogodišnji ugovor.

- Dinamo mi je do siječnja 2007. godine platio sve što je bilo ugovoreno, pri čemu ništa od Dinama nisam primao u gotovini – rekao je Nowotny, objasnivši i kako je njegov savjetnik sve kondicije ugovora dogovorio sa Zdravkom i Zoranom Mamićem.

- Ja nisam s njima razgovarao o ugovornim stavkama, već o Dinamu i općenito o Hrvatskoj. Ne sjećam se na koji smo se iznos dogovorili. Morao bih pogledati ugovore, koji se u Njemačkoj moraju čuvati 10 godina zbog poreza - kazao je Nowotny, koji je potom, nakon što su mu pročitali dio iskaza iz istrage kojeg je dao u Njemačkoj 29.6.2018., kada je rekao da je primao mjesečnu plaću nešto više od 100.000 eura mjesečno, odgovorio.

- Moguće je da je tako bilo, ali danas se ne mogu sjetiti.

Potom je potvrdio i izjavu iz istrage da je dio novca dobivao putem doznake, a dio u gotovini, što je onda uplaćivao na svoj račun. Na Petkovićev upit, tko mu je predavao novac u gotovini, odgovorio je: "Zoran!", ali i da se ne sjeća o kojim se iznosima radilo. No, tada mu je predočeno da je u istrazi kazao kako je "100.000 eura mjesečno dobivao u gotovini, a 2000 - 3000 na doznake."

- Ne mogu se sjetiti, ali vjerojatno je tako kako ste pročitali. Ne mogu se sjetiti koliko sam puta dobio novac u gotovini, ali taj iznos bi trebao odgovarati ugovorenom iznosu - rekao je Nowotny, dodavši i kako je isplate u gotovini dobivao jednom mjesečno i svaki put od Zorana Mamića. Nije mu poznato zašto su ga tako plaćali.

- Ne znam zašto. Kada sam ga pitao, Zoran mi je rekao da je to normalno - odgovorio je bivši nogometaš.

Odgovarajući na Glavaševa pitanja, rekao je da je s Dinamom potpisao dva ugovora, pri čemu je jedan bio za potrebe javnosti, odnosno konferencije za medije na kojoj je predstavljen. Kazao je i da ne zna jesu li ti ugovori bili sadržajno različiti, tek da je "u hrvatskoj verziji bila stavka da se svi prijašnji ugovori poništavaju." Također, ne zna ni je li bilo razlike u iznosu naknade za igranje u tim ugovorima. "Sjećate li se ukupno ugovorene naknade?," upitao ga je Glavaš.

- Da danas nisam čuo da je plaća bila nešto više od 100.000 eura, ne bih se toga sjetio, tako da ne mogu ništa precizno reći - odgovorio je Nowotny, koji je potom potvrdio da su potpisi na oba ugovora koji su mu predočeni, njegovi.

Nije se mogao sjetiti ni je li primio neku novčanu naknadu za raskid ugovora u siječnju, a onda mu je Glavaš kazao da iz pregleda njegova računa u banci proizlazi uplata 400.000 eura od 11.1.2007.

- Ne znam. Možda je to neka odšteta za raskid ugovora koju je moj savjetnik dogovorio sa Zdravkom i Zoranom - rekao je Nowotny, kazavši i kako je bilo ugovoreno da se njemu isplaćuje neto iznos, dok je Dinamo trebao plaćati poreze i doprinose.

Inače, da nije bilo sporazumnog raskida ugovora, Dinamo bi mu morao isplatiti još tri milijuna eura. S obzirom da su potpisali sporazum, Nowotny je za tih nekoliko mjeseci u Dinamu zaradio ukupno milijun eura, od kojih mu je većina isplaćena u gotovini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:44