KRVOPROLIĆE U PLOČAMA

'BOLJE BI BILO DA STE MI IZREKLI SMRTNU PRESUDU!' Karmen je dobila deset godina zatvora jer je zarila nož u srce i ubila svog muža Sašu

 Hanza Media, Facebook

Deset godina zatvora vremenska je kazna na koju je Županijski sud u Dubrovniku zbog ubojstva supruga osudio Karmen Matanu Đorđević (23) iz Ploča, piše Dubrovački vjesnik.

Vijeće dubrovačkog Županijskog suda je zaključilo da je dokaznim postupkom potvrđena optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku. Prema danas izrečenoj nepravomoćnoj presudi, Karmen je kao majka tada tromjesečne bebe, 7. svibnja ove godine oko 1 sat iza ponoći u obiteljskom stanu na četvrtom katu zgrade u Ulici kralja Petra Svačića broj 12 tijekom prepirke i naguravanja sa suprugom Sašom Đorđevićem (35) kuhinjskim nožem oštrice duge 19,5 cm ubila supruga. Sudski su vještaci utvrdili kako je muža spomenutim nožem udarila u prsa i zadala mu ubodnu ranu dubine 10 cm te mu nanijela po život opasne ozljede plućne arterije, lijeve srčane klijetke i lijeve koronarne arterije. Od posljedica tih ozljeda njezin je suprug, nače kapetan duge plovidbe, odmah preminuo.

Vidljivo šokirana izrečenom presudom, Karmen je u jednom trenutku prekinula predsjednika sudskog Vijeća dok je usmeno obrazlagao presudu, te poluglasno rekla:

- Bolje bi bilo da ste mi izrekli smrtnu presudu!

Prema tom usmenom obrazloženju nepravomoćne presude, Vijeće je potpuno povjerovalo izrečenoj obrani okrivljene pa i to da je kroz više mjeseci maltretirana, da ju je suprug u naguravanju pritisnuo uz kuhinjski element i kroz zube prijetio, ali unatoč tome nisu utvrđeni elementi koji upućuju na počinjene kaznenog djela u afektu ili prekoračenju nužne obrane. S obzirom na tjelesnu konstituciju supružnika, rečeno je, to nije bila borba diva i mrava, da se okrivljena mogla obraniti i na drugi način a ne nužno nožem. Vijeće je okrivljenoj Karmen kao olakotnu okolnost uzelo njezinu dosadašnju neosuđivanost i mladost, povjerovali su joj i da je na njezino duševno stanje utjecala svekrva koja je tražila DNA analizu očinstva djeteta, ali je naglašeno kako je odmjerena kazna primjerena počinjenom kaznenom djelu kojim je prekinut jedan mladi život.

Okrivljenoj će u odsluženje kazne računati i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem boravi od dana ubojstva. Prema istoj presudi dužna je na ime sudskih troškova isplatiti ukupno 27.862 kune od čega 5.697 kuna za obdukciju i pogreb; 1.100 kuna za troškove svjedoka i 19.0554 kuna za troškove vještačenja kao i 2.000 kuna paušalnih sudskih troškova.

Recimo i to da je branitelj okrivljene, dubrovački odvjetnik Dragan Pištalo najavio žalbu Vrhovnom sudu RH na izrečenu presudu, a od moguće žalbe županijskog državnog odvjetnika Damira Jasprice ovisi ishod i visina presude te vrhovne sudske instance, piše Dubrovački vjesnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:34