TUŽBA ZA KLEVETU

BUJANEC UPADAO U RIJEČ I DOBACIVAO, SUDAC PRIJETIO DA ĆE GA IZBACITI VAN! Burno ročište u Osijeku, voditelj se zakačio s odvjetnikom Ranka Ostojića

Na fotografiji: Velimir Bujanec u sudnici, srpanj 2016.
 Vlado Kos / CROPIX

Česte upadice Velimira Bujanca u riječ i glasno komentiranje događaja u sudnici obilježili su nastavak suđenja na Općinskom sudu u Osijeku gdje se Bujancu sudi za klevetu temeljem tužbe bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića. Sudac Ivan Sajter u nekoliko je navrata upozorio Bujanca, prijeteći mu da će ga izbaciti iz sudnice, no rasprava je ipak privedena kraju sa svim akterima u sudnici koji su joj od početka pristupili. Bujanec se u jednom trenutku "zakačio" i s Ostojićevim odvjetnikom Radanom Kovačem kojemu je rekao: "Sram te bilo!"

Ostojić ga je tužio jer smatra da ga je Bujanec oklevetao u jednoj od svojih TV emisija "Bujica", ali se suđenje zapravo pretvorilo u svojevrsnu istragu smrti vukovarskog branitelja Darka Pajičića, što je na današnjoj raspravi zaključio i sam sudac. Podsjetimo, Pajičić je vukovarski branitelj koji je hrvatskoj javnosti poznat po slučaju iz studenoga 2013. kada je teško nastradao u sukobu s policajcima PP Vukovar nakon što je u društvu prijatelja Roberta Horvata došao pred zgradu policije razbiti latinično-ćiriličnu ploču. Pajičić je pritom završio na pločniku razbijene glave, za što su vukovarski branitelji, pa tako i Bujanec, optužili policiju jer smatraju da su prekoračili ovlasti u primjeni sile, dok je interna policijska istraga zaključila da nije bilo prekomjerne uporabe sile. Nesretni je Pajičić dvije godine poslije preminuo, a njegova je smrt i dalje kontroverzna tema oko čijeg se uzroka dvije suprotstavljene strane ne slažu.

Danas su svjedočili Vukovarci Vilma Vidović i Ante Čulina, koji su se zatekli ispred zgrade policije neposredno nakon događaja u kojem je Pajičić nastradao. Oboje su rekli da su ga vidjeli kako leži obliven krvlju, a Čulina je dodao da mu je iz usta išla pjena te da su se "na licu vidjeli tragovi boje s fasade policijske zgrade u koju ga je policajac nabio". Čulina je čak i priveden u policijsku postaju jer su policajci smatrali da je bio s Pajičićem i Horvatom, što se pokazalo netočnim.

Govorili su i o tome kako Pajičiću nitko od policajaca nije priskočio u pomoć iako je bio vidljivo ozlijeđen, ali i o atmosferi u Vukovaru u to vrijeme koja je bila uznemirujuća zbog uvođenja dvopismenih ploča s čime se vukovarski branitelji nikako nisu slagali. "To vam je kao da na Auschwitz stavite svastiku", ustvrdila je Vidović. Kovač je na njihova svjedočenja uložio prigovor, smatrajući da su to "svjedoci rekla-kazala jer nisu imali neposredna saznanja o navedenom događaju".

U nastavku suđenja 25. travnja saslušat će se i Horvat te gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, inače Pajičićev šogor, koji je trebao svjedočiti jučer, ali nije došao na sud jer je otišao na pogreb Marku Veselici. Pribavit će se i nalaz patologa KBC-a Osijek, dr. Mladena Marcikića, u kojemu je naveden uzrok Pajičićeve smrti, za koji policija, pa tako i Ostojić, tvrde da nije povezan s događajem ispred PP Vukovar. Liječnika će se i osobno saslušati na suđenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:50