DANAS PRESUDA

Ćelija nije slomila Cvikovu aroganciju, hoće li sudac?

Među uhićenima je bila i odvjetnica Ana Birimiša, koja je navodno bila ne samo Cvikova ljubavnica nego i osoba koja je upravljala njegovim računima
 Joško Ponoš/CROPIX

SPLIT - Kada je korčulanski diler Jakša Cvitanović Cvik nakon pet i pol mjeseci bijega uhićen potkraj siječnja 2007. u Zoranićevoj ulici u Splitu, tijekom privođenja u Istražni centar okupljenima je poručio: “J... vam mater svima!”

Godine provedene u pritvorskoj ćeliji nisu slomile Cvikovu aroganciju. To tek treba uspjeti sucima koji vode slučaj. Dok je tužiteljica Natalija Petković čitala optužnicu napisanu na 40 stranica, Cvikova dilerska mreža zijevala je na sudu, a njihov je boss novinarima i fotoreporterima pokazivao srednji prst.

Pobjegao policiji pred očima

Pravno potkovan, Cvik se nastavio i u sudnici obračunavati sa sucima i tužiteljima, a posebno mu je na žulj sjela Želita Tomić, USKOK-ova krunska svjedokinja koja zbog prijetnji i svega što je proživjela optužujući Cvika za dilanje danas živi u Zagrebu pod novim imenom i prezimenom.

Saga o Cviku počela je kada je HSP-ova saborska zastupnica Ruža Tomašić javno upozorila na korčulansku narkomafiju i Cvika prozvala vodećim opskrbljivačem drogom na jugu Hrvatske. Početkom srpnja 2006. uhićen je zbog ozljeđivanja Rina Cetinića, no “okretni” Cvik platio je piće policajcima zaduženima za njegovo prebacivanje i pobjegao im iz automobila.

Nakon njegova bijega za njim su se u potjeru dale sve policijske uprave i tajne službe, a na Korčuli je počeo “lov” na sve one za koje se sumnjalo da imaju veze s Cvikovim dilanjem. Među uhićenima se našla i dubrovačka odvjetnica Ana Birimiša, koja je bila ne samo Cvikova ljubavnica nego i osoba koja je s punomoći upravljala računima.

Teatar za novine

Od trenutka Cvikova bijega do 17. siječnja 2007., kada je uhićen u samom središtu Splita zajedno s Nikolom Šitinom, nagađalo se da se skriva u Hercegovini, odakle je i dalje vodio svoje poslove.

Višemjesečni pokušaji policije da pribave dokaze koji bi USKOK-u dali materijale za slučaj nisu urodili nikakvim konkretnim rezultatima.

A onda se kao grom iz vedra neba pojavila ovisnica Želita Tomić koja je prema vlastitom priznanju četiri godine dilala drogu za Cvitanovića. Cvik se trudio na sve moguće načine diskreditirati Želitu, obrušavao se i na Ružu Tomašić, prijetio je svojoj bivšoj djevojci Petri Gugić koja je pak optužila njegova odvjetnika Jadrana Franceschija da je kokainom častio Cvikove dilere.

Prijetio je i novinarima, kako je uporno ponavljao, zbog medijske hajke. Pred novinarima nije štedio ni tužiteljicu, a sve kako bi teatar iz sudnice dospio na naslovnice.

Suradnici na slobodi

Njegov navodni diler, Stjepan Matusina, pokušavao je na sve moguće načine odgoditi zakazana ročišta, prštali su zahtjevi za izuzeće sudaca.

Zbog predugog suđenja, najbliži suradnici Jakše Cvitanovića, Darko Cetinić i Milan Trifković, proteklog su vikenda napustili Bilice jer im je istekao maksimalni rok za držanje u pritvoru.

Na jednom od suđenja, kao da mu je bilo dosadno, upitao je suca: “Kada ću ja doma?”

Sudac mu je u šali odgovorio: “Za 15 godina, jel’ ti to dosta?” Tijekom suđenja podnosile su se kaznene prijave, prozivalo se dužnosnike USKOK-a, Državnog odvjetništva, tražila su se njihova izuzeća u točno biranim trenucima uoči ispitivanja pojedinih okrivljenika i svjedoka, isticale su se političke konotacije, a u tišini izvan sudskih dvorana utjeclo se na svjedoke, prijetilo se, davao se novac...

Danas presuda Cviku i bandi

- Ispričavam se svima za upadice, geste i sve ono što je moglo nekoga uvrijediti. Morate me razumit - rekao je Cvik tužiteljima i sucima.

Dugoočekivana presuda Jakši Cvitanoviću Cviku i skupini njegovih pomagača optuženima za dilanje na Korčuli i dubrovačkom području bit će objavljena danas na Županijskom sudu u Splitu. Obrana se temeljila na diskreditaciji krunske svjedokinje Želite Tomić.

Pet i pol mjeseci potrage

- veljača 2006. - Ruža Tomašić, saborska zastupnica HSP-a, javno proziva narkodilere s Korčule i njihova šefa Jakšu Cvitanovića Cvika

- 2. srpnja 2006. - Cvik bježi dvojici policajaca koji su ga privodili nakon što je ozlijedio Rina Cetinića ispred velolučkog kafića Allo-Allo

- 22. studenoga 2006. - Po nalogu USKOK-a privedene odvjetnica Ana Birimiša, Cvikova partnerica, Želita Tomić koja ima status pokajnice, Mirjan Cvitanović, Cvikov brat, i Teo Cetinić. Zadržani su u pritvoru, a Birimiša je puštena

- 18. siječnja 2007. - Nakon gotovo šest mjeseci skrivanja Cvik je uhićen u središtu Splita

- 13. studenoga 2008. - Godinu i devet mjeseci od Cvikova uhićenja počelo suđenje iz drugog pokušaja

- 27. svibnja 2010. - Očekuje se izricanje presude

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:13