ŽALBA

Četvrto suđenje traži tužiteljstvo: ‘Jelavićev DNK nije priznat iako je zakonit dokaz’

Tužiteljica Dunja Pavliček i četvrti će put pokušati osporiti oslobađajuću presudu Nikici Jelaviću. Tužiteljica tvrdi da postoji proturječnost u obrazloženju presude i sadržaju zapisnika o iskazima sa suđenja
Zagreb, 260309Nikica Jelavic je dosao na kazneni opcinski sud u Zagrebu na sudjenje o krivotvorenju dokumenata za automobil.Foto: Vedran Djulic / CROPIX
 Vedran Đulić / CROPIX

ZAGREB - Novo, četvrto suđenje Nikici Jelaviću zbog dva pokušaja ubojstva Vjeke Sliška, i to pred potpuno izmijenjenim vijećem, traži tužiteljica Dunja Pavliček. U prvom napadu 29. siječnja 1995. na Maksimirskoj 108 Sliško je lakše ranjen, a 27. studenoga 1999., kada je na njegov džip ispaljena zolja u Preradovićevoj, poginuo je prolaznik Zoran Domini.

Tužieljica Pavliček, koja je na 25 stranica analizirala oslobađajuću presudu od 16. studenoga 2009., smatra da se Jelaviću treba ponovno suditi zato što je vijeće kojemu je predsjedala sutkinja Koraljka Bumči učinilo bitne povrede Zakona o kaznenom postupku te pogrešno utvrdila činjenice.

Kriminalna scena

- Postoji proturječnost između onoga što se navodi u razlozima presude i sadržaju zapisnika o iskazima - tvrdi Pavliček. Tako se u žalbi navodi da su Jelavićevi iskazi, ali i iskazi svjedoka u dijelovima vađeni iz konteksta, interpretirano je nešto što oni uopće nisu rekli.

Proizlazi da sud inzistira na tvrdnji da je Jelavić pucao na streljani Domagojevi strijelci na dan kad je i uhićen, 29. siječnja 1995., i to prije odlaska na ručak, iako to Jelavić nikad nije rekao, samo zato da bi se opravdalo otkud Jelaviću barutne čestice, iako je on rekao da je pucao dan prije.

- Zaista je nerazumljivo otkud takva argumentacija suda - zaključuje Pavliček.

Nadalje, tvrdi da je sud pojednostavljeno interpretirao tadašnju kriminalnu scenu u Zagrebu i međusobne odnose suprotstavljenih klanova. Vjeko Sliško, navodi tužiteljica iz postupka protiv tzv. zločinačke organizacije, uvijek je Jelavića smatrao samo izvršiteljem, a naručiteljima napada na njega Zlatka Bagarića te, kad je on ubijen, Hrvoja Petrača.

Tablica Mercedesa

Tada citira pokojnog Marka Sliška koji je prepričao razgovor Sliška i Bagarića početkom 1995. kad je Bagarić o Jelaviću govorio kao o “mojem dečku” i kad je Sliško rekao Hrvoju Petraču: “Ja znam da ti ne čučiš u žbunju, ali ti to podržavaš!”

U žalbi na presudu kojom je Jelavić i treći putoslobođen analiziraju se i tragovi i iskazi svjedoka.

Jelavićev DNK nađen na tablici Mercedesa zakonit je dokaz, iako ga sud nije uvažio. Zbog svega tužiteljica traži ukidanje i treće oslobađajuće presude Nikici Jelaviću. Na potezu je Vrhovni sud. On treba odlučiti hoće li Nikica Jelavić biti pravomoćno oslobođen ili će još jednom na optuženičku klupu zbog pokušaja ubojstava Vjeke Sliška.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 06:16